Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σφοδρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Αν. Ασία

Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊβάν και Νότια Κορεά πλήττονται από κύμα καύσωνα που αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς, καταγράφοντας θερμοκρασίες-ρεκόρ..

Θερμοκρασίες ρεκόρ που προκλήθηκαν από ένα σύστημα υψηλής πίεσης στον Ειρηνικό καταγράφονται σε πολλές χώρες της ανατολικής Ασίας περιλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας.
Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 17 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα.
Συνολικά, 9.815 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με θερμοπληξία σε νοσοκομεία, δηλαδή τουλάχιστον ο τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η θερμοκρασία σε κάποια τμήματα της χώρας έφθασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια.
Κίνα
Στην Κίνα, η ανώτατη μετεωρολογική αρχή εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες για 20ή συναπτή ημέρα σήμερα.
Νωρίτερα, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι στις ανατολικές περιοχές περιλαμβανομένων των επαρχιών Ζεζιάνγκ, Ανουί και Σιανγκτσί και στις κεντρικές περιοχές περιλαμβανομένων των επαρχιών Χουμπέι και Χουνάν, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Στην επαρχία Γκουιζού, όπου περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αποθέματα πόσιμου νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, η θερμοκρασία έφθασε τους 35 βαθμούς.
Την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουάνγκ Γιανγκ δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και των πλημμύρων.
Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι πέθαναν από ανακοπή εξαιτίας του καύσωνα στη Σανγκάη, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.
Ταϊβάν
Στην Ταϊβάν, η Κεντρική Υπηρεσία Καιρού κατέγραψε σήμερα θερμοκρασίες περίπου στους 38 βαθμούς γύρω από την Ταϊπέι, λίγες μέρες μετά την θερμοκρασία-ρεκόρ των 39,3 βαθμών που είχε σημειώθηκε στην πρωτεύουσα.
Μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι ήταν η θερμότερη μέρα στην Ταϊπέι από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, το 1896, και η έβδομη υψηλότερη για ολόκληρο το νησί.
Η Υπηρεσία προβλέπει ότι την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές.
Νότια Κορέα
Προειδοποίηση για καύσωνα εξέδωσαν και οι νοτιοκορεάτικες αρχές για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με υψηλότερη θερμοκρασία τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Χθες Δευτέρα, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τη χρήση κλιματιστικού εξαιτίας του κινδύνου για μπλακ άουτ.
loading...