Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν εξετάσει την δημιουργία πλωτών εργοστάσιων πυρηνικής ενέργειας, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουν παρουσιάσει κάτι.
Τα πλεονεκτήματα ενός πλωτού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι προφανή. Η ενέργεια θα μπορούσε να πάει εύκολα σε περιοχές που με άλλον τρόπο είναι πολύ δύσκολο. Η Ρωσία, ειδικότερα, με τις αχανείς εκτάσεις της, χρειαζόταν μια τέτοια εναλλακτική και ευέλικτη πηγή ενέργειας.
Το Akademik Lomonosov θα έχει δύο πλωτούς αντιδραστήρες KLT-40, τροποποιημένους με τέτοιον τρόπο ώστε να χρησιμεύσουν σαν πάροχοι ενέργειας. Το συνολικό του εκτόπισμα θα είναι 21.500 τόνοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πυρηνοκίνητα θαλάσσια σκάφη έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό ασφάλειας εδώ και 50 χρόνια. Πολλά κράτη χρησιμοποιούν πλέον πυρηνοκίνητα πλοία, υποβρύχια, ακόμα και παγοθραυστικά.
Ο Aleksandr Voznesensky τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός του σκάφους είναι τέτοια που θα είναι σε θέση να αντέξει την σύγκρουση με ένα τσουνάμι ή ακόμη με έναν ύφαλό ή ένα άλλο πλοίο. Το πλοίο θα λειτουργεί με ένα πλήρωμα 69 ατόμων και θα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που καθορίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Όσον αφορά την ηλεκρική ενέργεια που θα μπορεί να παράγει; Ο Aleksandr Voznesensky ανέφερε ενδεικτικά ότι θα είναι σε θέση να παράγει 70 MW ηλεκτρικής ενέργειας, που θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει μια πόλη 200.000 κατοίκων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εν λόγω σκάφος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν μονάδα αφαλάτωσης, παρέχοντας 240.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως.iguru.gr