Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τέσσερα κινέζικα πλοία στα διαφιλονικούμενα Σενκάκου


Παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Τέσσερα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής εισήλθαν και παρέμειναν μερικές ώρες στη θαλάσσια περιοχή των νησιών που τελούν υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο, ανακοίνωσε το Τόκιο.

Αν και η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία της στην περιοχή των νησιών Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα υπό την ονομασία Ντιαογού, είναι η πρώτη φορά που στέλνει στο σημείο αυτό πλοία που ανήκουν στην ακτοφυλακή. «Απαιτήσαμε να φύγουν από τα χωρικά μας ύδατα», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.Τα τέσσερα πλοία εγκατέλειψαν την περιοχή ύστερα από τρεις ώρες.

Στις 24 Ιουλίου τέσσερα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής προσέγγισαν τα χωρικά ύδατα στα νησιά Σενκάκου, αλλά έμειναν σε απόσταση 12 μιλίων από το σύμπλεγμα αυτό.

Αυτήν την εβδομάδα ο κινεζικός Τύπος έγραψε για τη συγχώνευση πολλών ναυτικών μονάδων (διεύθυνση Αλιείας, τελωνεία, θαλάσσια εποπτεία) υπό το σώμα της ακτοφυλακής.

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, όπου ορισμένοι φοβούνται, κυρίως στις ΗΠΑ, ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιαπώνων και Κινέζων, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τώρα που πλέουν με τη σημαία της κινεζικής ακτοφυλακής, τα πλοία αυτά θα μπορούν να είναι εξοπλισμένα με ελαφρύ οπλισμό», δήλωσε ο 'Αρθουρ Ντινγκ, πανεπιστημιακός ερευνητής στην Ταϊβάν.

Εξαιτίας της διαφοράς για τη θαλάσσια περιοχή οι σχέσεις Ιαπωνίας και Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους. Η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία στην περιοχή Σενκάκου/Ντιαογού αλλά και αεροσκάφη από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Ιαπωνία εθνικοποίησε τρία από τα πέντε νησιά του συμπλέγματος αυτού αγοράζοντάς τα από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκαλέσει μια εβδομάδα αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων, από τις οποίες ορισμένες ήταν βίαιες, σε πολλές πόλεις της Κίνας

Το Πεκίνο είχε ακυρώσει εορταστικές εκδηλώσεις το φθινόπωρο του 2012 για την 40η επέτειο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την επάνοδό του στην εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από μια πρώτη σύντομη πρωθυπουργική θητεία (2006-2007), ο ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε αύξησε τον προϋπολογισμό για την άμυνα και προειδοποίησε ότι ήθελε την τροποποίηση του ειρηνικού συντάγματος που επέβαλε στη χώρα ο αμερικανός κατακτητής, μετά την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας το 1945. Ο Αμπε ανακοίνωσε πως θα υιοθετήσει αυστηρή γραμμή όσον αφορά τη διαφορά αυτή με το Πεκίνο, σε σημείο που τον Απρίλιο να προειδοποιήσει ότι στην ανάγκη η Ιαπωνία θα απωθούσε "δια της βίας" οιαδήποτε κινεζική απόβαση στα Σενκάκου.

Μέχρι σήμερα ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί με τους κινέζους ομολόγους του.

Μετά τη μεγάλη του νίκη τους στις εκλογές για τη Γερουσία, η οποία του εξασφαλίζει τον έλεγχο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, ο Αμπε δεσμεύτηκε την επομένη κιόλας για μια «ισχυρή διπλωματία». «Είμαι αποφασισμένος να ικανοποιήσω την έκκληση του λαού. Θέλω και θα ενισχύσω καθοριστικά την παρουσία της Ιαπωνίας στην παγκόσμια σκηνή», είχε τονίσει.
newsbeast.gr