«Το πρωταρχικό μας θέμα είναι οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα και να μπορούν αυτά να τα πληρώσουν. Πολύ σημαντικό όμως είναι να σταθμιστεί και το κομμάτι των ελληνικών επιχειρήσεων, πως θα επιβιώσουν κι οι ελληνικές αλλά και οι ξένες επενδύσεις στη χώρα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στον ΕΟΠΥΥ, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, κατά τον υπουργό. «Είναι ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για να είναι βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει το δεύτερο δυσκολότερο ρόλο μετά από μένα σήμερα».
Ζητούμενο είναι, είπε ο υπουργός, να βρεθούν μόνιμες λύσεις που θα ρυθμίζουν σωστά την αγορά του φαρμάκου. «Πρέπει να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε σε Έλληνες και ξένους το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν. Με κανόνες που θα ισχύουν για όλους και χωρίς αιφνιδιασμούς» είπε σκιαγραφώντας το πλαίσιο της πολιτικής φαρμάκου που θα ακολουθήσει. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό κάλεσε και τους εκπροσώπους της ΠΕΦ και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε κοινή συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Υγείας.
Αναφερόμενος στα ελληνικά γενόσημα είπε ότι πρόκειται για φάρμακα υψηλής ποιότητας και κάλεσε τη φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλει ώστε τα γενόσημα να εισχωρήσουν περαιτέρω στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων αποδέχτηκαν την πρόσκληση του υπουργού Υγείας για συνεργασία. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο της αναλογεί, αρκεί να εφαρμοστεί μια συγκεκριμένη σταθερή πολιτική υγείας και φαρμάκου, όπου την ευθύνη της συνταγογράφησης να έχει ο ιατρός» είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας.
troktiko.eu