Η εφαρμογή του νόμου για το έργο κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) ΒΔ Πολεδομικού Συγκροτήματος νομού Θεσσαλονίκης κρίνεται απολύτως αναγκαία τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.
Η ομόθυμη θέση της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών συλλόγων της πόλης και των εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης έρχεται πλέον να γίνει κτήμα και των ίδιων των πολιτών, όπως καταδεικνύει και πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί ότι το έργο είναι απολύτως απαραίτητο για την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων για τους Δήμους και συνεπώς για τους ίδιους τους πολίτες.
Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε 71 ελέγχους, κρίσεις και αδειοδοτήσεις. Ένα έργο που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως τονίζεται μάλιστα και στην ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που απέρριψε τις όποιες αιτιάσεις.
Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια λαθών του παρελθόντος. Το έργο είναι αδειοδοτημένο και ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, είναι δημοπρατημένο και χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει εγκατεστημένη την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία.
Δεν μπορεί λοιπόν για μία τόσο χρήσιμη και ουσιαστική παρέμβαση να παρουσιάζεται τέτοια πολύμηνη καθυστέρηση υλοποίησης, με άμεσο και ορατό κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση και στην ουσία να μην γίνει ποτέ το έργο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της οριστικής διακοπής των εργασιών και της απένταξης του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η οικονομική ζημία του Συνδέσμου από μία ματαίωση και απένταξη του έργου θα είναι δυσανάλογη και ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η περιβαλλοντική και οικονομική ζημία που θα υποστεί ολόκληρη η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και η χώρα στο σύνολό της. Και αυτό γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην πλήρη ανατροπή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Θεσσαλονίκης, που αφορά πάνω από 1.200.000 πολίτες και το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της περιοχής, ενώ σε βάθος 20ετίας για τους Δήμους-χρήστες του ΣΜΑ η ζημία θα είναι τεράστια.
Θεωρώ λοιπόν ότι μόνο ως παραλογισμός μπορεί να θεωρηθεί η επιπλέον καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου. Είναι κατανοητή και σεβαστή η όποια επιφύλαξη της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο:
το ίδιο το ΤΕΕ προσφέρεται για τις όποιες διαδικασίες της τεχνικής παρακολούθησης αλλά και σε αυτές της κοινωνικής παρακολούθησης, που θα χρειαστούν για την κατασκευή και λειτουργία του έργου
ο Ιατρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης αλλά και ο αντίστοιχος Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, συνηγορούν για την κατασκευή του έργου, καθώς είναι απόλυτη η βεβαιότητά τους για την προστασία της δημόσιας υγείας.
ο ίδιος ο Σύλλογος Εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, των ανθρώπων δηλαδή που θα βρίσκονται καθημερινά μέσα στον συγκεκριμένο χώρο και θα δουλεύουν τάσσεται υπέρ του έργου
ήδη ο ΣΜΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται πλάι στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» λειτουργεί εντός του αστικού ιστού χωρίς καμία όχληση, ούτε καν στο παρακείμενο νοσοκομείο κι ενώ μάλιστα ο ΣΜΑ Ευκαρπίας θα έχει ακόμα πιο σύγχρονες προδιαγραφές
δεκάδες ΣΜΑ με παρόμοιες προδιαγραφές σε όλο τον κόσμο λειτουργούν μέσα στις μεγάλες πόλεις χωρίς κανένα πρόβλημα
όλος ο γύρω χώρος θα δενδροφυτευτεί, δημιουργώντας ένα νέο πνεύμονα πρασίνου, εμβαδού 70 στρεμμάτων, που θα αποδοθεί ως πάρκο ανακύκλωσης στην τοπική κοινωνία
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν απολύτως τίποτε να φοβηθούν από τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας! Αντίθετα μόνο οφέλη έχουμε να αποκομίσουμε. Όφελος για το περιβάλλον, όφελος για την οικονομία μας.
* Ο Μιχάλης Γεράνης είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας - Χορτιάτη, πρόεδρος του ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Περιφερειακού Φορεα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διατελέσει επί δύο τετραετίες δήμαρχος στον πρώην δήμο Χορτιάτη.
voria.gr