Για το συγκεκριμένο άρθρο 16, αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με νομοτεχνική αλλαγή που εισήγαγε, προβλέπει πλέον κυρώσεις για τον αντιπεριφερειάρχη που δεν θα ανταποκριθεί στο καθήκον του να εκδώσει συγκεκριμένη απόφαση εντός τριμήνου για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αυτών – δεν αλλάζει ωστόσο η κύρια πρόβλεψη της διάταξης, που προβλέπει πως σε περίπτωση αδράνειας του αντιπεριφερειάρχη, θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία τους όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης για νεοφιλελεύθερη εμμονή: «Η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας είναι η πιο βίαιη μεταβολή που έχει γίνει στη λειτουργία της αγοράς, τουλάχιστον την μεταπολιτευτική περίοδο» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Λαφαζάνης, προέβλεψε πως θα υπάρξει δικαστική προσφυγή των πολυεθνικών αλυσίδων για «άνιση μεταχείριση». Σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο «λαϊκές αγορές παραγωγών τις Κυριακές», θα υπάρξει γενικευμένη κατάργηση του πενθημέρου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του θα μπορούσε ακόμα και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που αποσυρόταν το άρθρο 16, καθώς, παρά ορισμένες επιμέρους ενστάσεις (κυρίως αναφορικά με τις «υπερβολικές» κυρώσεις για τους παραβάτες του νομοσχεδίου), δέχεται πως «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, ειδικά σε θέματα του αγορανομικού κώδικα».
«Σημαντικό αντεπιχείρημα που έρχεται απ” τους ίδιους τους καταστηματάρχες, είναι ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά μία επιπλέον μέρα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους και δεν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών» παρατήρησε η Ν. Φούντα (ΔΗΜΑΡ). «Μόνον ο ΣΕΛΠΕ και ο ΣΕΤΕ – τα πολυκαταστήματα και οι ξενοδόχοι – συμφωνούν με το νομοσχέδιο» διαπίστωσε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Πριν 100 χρόνια κατακτήθηκε η κυριακάτικη αργία και σεις θέλετε να γυρίσετε το χρόνο 100 χρόνια πίσω. Η ρύθμιση θα συμπαρασύρει και άλλα επαγγέλματα» συμπλήρωσε.
«Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Νότης Μαριάς, διαπιστώνοντας πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα αυτή, «μονάχα όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός».
Για «ανθελληνικό και αντιχριστιανικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο η Ε. Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή). «Εστίαση, διασκέδαση και θέατρα θα πληγούν, καθώς ό,τι δίνεις σε έναν κλάδο το παίρνεις από έναν άλλο» παρατήρησε.
Υπέρ του άρθρου 16 τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, τονίζοντας πως υποχρεωτική λειτουργία ορίζεται μονάχα για επτά παραπάνω Κυριακές και τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά: «Το ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο. Να μην δημιουργούμε αναταραχή στην κοινωνία και στην αγορά» ζήτησε ο κος Κασσής. Αντίθετα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε πως «η επίδραση σε μια οικογένεια, μιας εργασίας επτά μέρες τη βδομάδα εφ” όρου ζωής, είναι καταλυτική. Η συνάφεια που έχει η ελληνική οικογένεια, είναι ένας απ” τους βασικούς λόγους που στέκεται μια οικογένεια όρθια…» εκτίμησε ο βουλευτής.
Απαντώντας, ο Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες πλην πέντε. Το μέτρο, αποσκοπεί στο να διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών, να ενισχύσει τον τουρισμό και να βοηθήσει στην «ανακατάληψη του κέντρου των πόλεων»:
«Πού είναι το κακό, κάποιος που τυχαίνει να δουλεύει σε περίεργα ωράρια να έχει τη δυνατότητα να ψωνίζει παραπάνω μέρες; Να πάει στο κέντρο της πόλης, να κάνει μια βόλτα, να πιει έναν καφέ, ακόμα και αν δεν ψωνίσει; Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να κλείσουν τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα περίπτερα και τα ταξί…»
«Ο ΣΕΤΕ των τουριστικών επιχειρήσεων, εκφράζει το 20% του ΑΕΠ. Οι επιχειρηματίες τουρισμού μας λένε πως «φέρνουμε τουρίστες στην Ακρόπολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες γύρω από την Ακρόπολη τις Κυριακές». Ο ΣΕΛΠΕ που εκφράζει τα πολυκαταστήματα είναι υπέρ της ρυθμίσεως. Οι τουρίστες κάνουν τους υπολογισμούς τους – και η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, θα είναι πιο ελκυστικές για τους τουρίστες. Θα ήταν τραγικό σφάλμα να μην αναγνωρίσουμε αυτήν την παράμετρο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.troktiko.eu