Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τα κάνουν μούμιες για να διατηρηθούν... ζωντανά



... στη μνήμη μας


Τα κάνουν μούμιες για να διατηρηθούν... ζωντανά
Το εξωτικό πουλί ντόντο, είναι το πιο γνωστό ίσως εξαφανισμένο είδος. Αν και καταγεγραμμένο κάποια στιγμή στο απώτατο παρελθόν, ο πληθυσμός του αποδεκατίστηκε με ταχείς ρυθμούς πριν από τρεις αιώνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα ντόντο πλέον στον κόσμο. Οι εξερευνητές ναυτικοί εκείνων των εποχών, έφερναν εν αγνοία τους ζώα και τρωκτικά στις νέες, απομονωμένες πανίδες των εξωτικών χωρών, οι οποίες και αφανίζονταν τάχιστα. Η ίδια κατάληξη αφορά και πρόκειται να επηρεάσει κι άλλα είδη ζώων στον πλανήτη, στο άμεσο μέλλον.

Ένα παρόμοιο τέτοιο παράδειγμα, συνιστά μια γιγαντιαία χελώνα των Νησιών Γκαλάπαγκος: ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του είδους αυτού, ο Lonely George, πέθανε πριν από ένα χρόνο. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν έκατσαν αυτή τη φορά με σταυρωμένα τα χέρια: αποφασίστηκε η ταρίχευσή του, ώστε η μορφή του να διατηρηθεί σε φυσική, τρισδιάστατη υπόσταση. Στο εξωτερικό κομμάτι διατηρήθηκαν τα ίδια υλικά (δέρμα, καύκαλο, νύχια) ενώ τη θέση των μυών, των οστών και των εντοσθίων κατέλαβαν αφρός, ατσάλι και ξύλο. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει συνολικά μέχρι και εννέα μήνες.
Η ταρίχευση προσδίδει ένα έντονο βιωματικό στοιχείο, που δύσκολα πετυχαίνει μια καλλιτεχνική απεικόνιση ή ένα βίντεο ψηφιακής αναπαράστασης. Η εταιρεία Wildlife Preservations που έχει αναλάβει το έργο αυτό, έχει αποκαταστήσει πλήθος άλλων ζώων-είτε εξαφανισμένων είτε στα πρόθυρα της εξαφάνισης, όπως το ταξιδιωτικό περιστέρι, η θυλακίνη (ένα μεγάλο σαρκοβόρο μαρσιποφόρο της Τασμανίας) και διάφορα είδη παπαγάλων. Ακόμα όμως δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν ένα αυθεντικό αντίγραφο του πουλιού ντόντο…στις μέχρι τώρα προσπάθειες, χρησιμοποιούνται μέρη άλλων ζώων, ενώ οι απεικονίσεις βασίζονται σε επιστημονικές εικασίες και μοντέλα μουσείων.news.gr