10.000 φορές ταχύτερους σε σύγκριση με το παρελθόν.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας John J. Wiens.
Τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζονται για να επιβιώσουν, ωστόσο με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές αλλαγές θα πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό της εξέλιξης αλλιώς κινδυνεύουν με αφανισμό.
Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), περίπου 21.000 είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της απώλειας των οικοτόπων τους και της κλιματικής αλλαγής.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 540 σπονδυλωτά ζώα που ζουν στην ξηρά, μεταξύ των οποίων αμφίβια, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά.
Στη συνέχεια συνέκριναν τους ρυθμούς της εξέλιξής τους με τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής που προβλέπονται για τα επόμενα 100 χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, τα σπονδυλωτά ζώα που θα επιβιώσουν θα είναι ελάχιστα, καθώς στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες με πολύ αργούς ρυθμούς (έναν βαθμό Κελσίου ανά ένα εκατομμύριο χρόνια).
Με βάση την υπόθεση ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλά ζώα θα εξαφανιστούν, ανίκανα να προσαρμοστούν στην υπερθέρμανση.
Η μελέτη βασίστηκε στη φυλογένεια, τα οικογενειακά δέντρα της εξέλιξης που δείχνουν πώς συνδέονται τα είδη μεταξύ τους ή πότε διαχωρίστηκαν.
Οι ερευνητές μελέτησαν εξελικτικά δέντρα 17 οικογενειών, που περιλάμβαναν στοιχεία για βατράχους, κροκοδείλους, πτηνά και θηλαστικά.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με διαθέσιμα κλιματικά στοιχεία ώστε να υπολογίσουν τον χρόνο που χρειάζονται τα είδη για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν όλες οι ομάδες που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως στις τροπικές περιοχές.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα είδη ενδεχομένως θα μπορούσαν να αλλάξουν τον οικότοπό τους και να μετακινηθούν σε ψυχρότερες περιοχές στο Βόρειο Ημισφαίριο για να επιβιώσουν από την αύξηση της θερμοκρασίας, ωστόσο τα περισσότερα είδη δεν θα κατάφερναν να υλοποιήσουν αυτή τη μετάβαση, ειδικά υπό την πίεση του ανταγωνισμού των ενδημικών ειδών.
Σχετική μελέτη είχε υποστηρίξει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα το 82% των ψαριών στην Καλιφόρνια θα εξαφανιστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecology Letters.