Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

“Σύννεφο” τα κουνούπια σ΄όλη την Ελλάδα

Δύσκολο καλοκαίρι για τουρίστες και κατοίκους.- Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» για τον ιό του Δυτικού Νείλου- Ικανοποιητική η εντομολογική επιτήρηση, αλλά μετ’ εμποδίων η επιδημιολογική στα νοσοκομεία

Ανενόχλητα «επιτίθενται» εφέτος τα κουνούπια στον πληθυσμό ανά την επικράτεια. Οι κωνωποκτονίες, ένα από τα ισχυρά όπλα κατά του «φτερωτού» καλοκαιρινού εχθρού, άρχισαν στις επίμαχες περιοχές μόλις την περασμένη εβδομάδα και τα αποτελέσματά τους θεωρούνται αβέβαια.

Την έκβασή τους πλέον δυσχεραίνει και το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των κουνουπιών έχουν «θεριέψει», με τους ειδικούς να καταγράφουν τους περισσότερους και πιο εύρωστους πληθυσμούς κουνουπιών Culex που απαντώνται τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και τα περισσότερα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνούπια.

Την ίδια στιγμή, μετ’ εμποδίων προχωρεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η συρρίκνωση των προϋπολογισμών «κόβει» μεταξύ άλλων και τις ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις για την πιστοποίηση του ιού.

Στην καρδιά του αστικού ιστού τα μολυσμένα κουνούπια

Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που συντονίζουν την εντομολογική και την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πια για τα καλά στον αστικό ιστό, και δη στα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του.

«Το ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπιζόταν σε περιοχές με αρδευτικά κανάλια, λιμνάζοντα ύδατα, όπως ορυζώνες, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, ήταν γνωστό από τις επιδημίες του 2010 και του 2011 στη χώρα μας. Το νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί μέσω των κουνουπιών, των κοινών κουνουπιών, και όπου υπάρχουν πλημμελή δίκτυα αποχετεύσεων, ανοιχτές σχάρες, στάσιμα νερά σε γλάστρες, κήπους, βεράντες κοκ» λέει στο protothema.gr o αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κύριος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Η καθυστέρηση των κωνωποκτονιών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την κίνηση, και συνεπώς τις… εφορμήσεις των κουνουπιών. Στελέχη του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζουν πως η διαδικασία των ψεκασμών κατά των κουνουπιών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους αλλά και λόγω της γραφειοκρατίας στο σκέλος των σχετικών διαγωνισμών.

Η περυσινή επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πίσω από κάθε μολυσμένο με ιό του Δυτικού Νείλου άτομο «κρύβονται» τουλάχιστον 150 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό χωρίς συμπτώματα και νόσο. Σύμφωνα με αυτήν την επιστημονική αρχή, ο απολογισμός της περυσινής χρονιάς ήταν περισσότεροι από 15.000 μολυσμένοι άνθρωποι. Συνολικά διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι «κόκκινες» περιοχές του χάρτη

Το 2012 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα προηγούμενα έτη. Νέες «εμφανίσεις» έκανε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι οι προαναφερθείσες περιοχές βρίσκονται στο… κόκκινο από πλευράς επικινδυνότητας μόλυνσης των κατοίκων τους με τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την επιθετική εμφάνιση του ιού και σε νέες περιοχές, χωρίς «ιστορικό» μόλυνσης.