στα κατά τόπους σημεία υδροληψίας κοντά στις αγροτικές τους εκτάσεις.
Όπως έγινε γνωστό ήδη από το 2011, από τον τότε Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα και ως εκ τούτου η διαχείριση τους πρέπει να γίνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ 13588/725/2006, ΚΥΑ 24944/1159/2006 και ΚΥΑ 8668/2007). Κάτι τέτοιο ωστόσο όπως αποδεικνύεται παραμένει μόνο στα χαρτιά.
Την πρώτη και κύρια ευθύνη φέρουν οι αγρότες της Ξάνθης που κατά τη διάρκεια της υδροληψίας και τη χρήση των φυτοφαρμάκων επιλέγουν να πετούν ανεξέλεγκτα τις άδειες συσκευασίες, οι οποίες και αποτελούν οικολογικές βόμβες έτοιμες να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στους ίδιους τους πολίτες.
Άδειες συσκευασίες που σχηματίζουν βουνά, κουτιά ολόκληρα, αλλά και συσκευασίες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων πετιούνται στο έδαφος, στα χαντάκια δεξιά και αριστερά των σημείων υδροληψίας, μέσα στα χόρτα, ή καίγονται από τους χρήστες, προκαλώντας φυσικά μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Αν και οι θέσεις υδροληψίας στην περίπτωση της Ξάνθης ακολουθούν, κατά κύριο λόγο, τους βασικούς κανόνες απόστασης και προβλεπόμενων μέτρων προστασίας του κοινού η μη ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Στην περίπτωση του κάμπου της Ξάνθης σε ορισμένα σημεία υδροληψίας, έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικοί μεγάλοι κάδοι από πλευράς των δήμων, χωρίς ωστόσο να προκύπτει και στην πράξη η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από τους αγρότες, καθώς δεν τοποθετούν τις άδειες συσκευασίες μέσα σε αυτούς αλλά προτιμούν να τις πετούν στο έδαφος.
http://www.thrakitoday.com/