Με την προσφυγή, η ΟΙΕΛΕ ζητάει να ακυρωθεί τόσο το Μνημόνιο 2 (Ν. 4046/2012) και η από 28.2.2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), όσο και η από 12.7.2013 εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με τα οποία επέρχεται απελευθέρωση των απολύσεων, μειώνεται το ύψος των αποζημιώσεων κ.λπ.
Ειδικότερα, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσβάλλουν κατ” αρχάς ευθέως την επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας η οποία «υπό το πρόσχημα της ερμηνείας και εφαρμογής» του Μνημονίου 2 και της εν λόγω ΠΥΣ, καταργεί όλες τις σχετικές με το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών διατάξεις που προβλέπονται από τον Ν. 682/1977.
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι, όπως έχει κριθεί και με δικαστικές αποφάσεις, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ούτε η υπηρεσιακή τους κατάσταση εξομοιώνεται με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων και οι εργασιακές τους σχέσεις καθορίζονται από τους κανόνες του εργατικού δικαίου.
Κατά συνέπεια, το μνημονιακό καθεστώς και η επίμαχη ΠΥΣ αποβλέπουν σε δημοσιονομικούς σκοπούς και αποσκοπούν αποκλειστικά σε εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο. Όμως η απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση του ποσού των αποζημιώσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν συμβάλλει στους δημοσιονομικούς σκοπούς, απλώς θα έχει ως αποτέλεσμα «να αποκομίσουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ οι ιδιώτες σχολάρχες».
Επίσης, υπογραμμίζεται από τους εκπαιδευτικούς ότι τα επίμαχα νομοθετικά μέτρα παραβιάζουν το συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό της Παιδείας (άρθρο 16) και το επίσης συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 5) της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των πολιτών, στο πλαίσιο της οποίας κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ελεύθερης κατάρτισης των εργασιακών συμβάσεων.
Ακόμη, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25), καθώς επέρχονται περιορισμοί στο επίσης συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της απασχόλησης, ενώ παράλληλα καταπατούνται και άλλες διατάξεις του συνταγματικού χάρτη.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, παραβιάζεται ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που επιδιώκει τη διαφύλαξη και προαγωγή των ομαλών εργασιακών σχέσεων κ.λπ.
Εξάλλου, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι ο περιορισμός των εργασιακών τους δικαιωμάτων παραβιάζει το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έχει ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας) που κατοχυρώνει το δικαίωμα για δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας.
Τέλος, προσθέτει η Ομοσπονδία, παραβιάζεται το Διεθνές Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα.troktiko.eu