Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Kαθαρές και απαγορευμένες παραλίες





Περισσότερες από 250 παραλίες ελέγχθηκαν για μια ακόμη χρονιά από τα μικροσκόπια του μικροβιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΚΟΕ, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τα 259 σημεία που ελέγχθηκαν, 186 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (σε διάφορες διαβαθμίσεις) ενώ 73 ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε. Ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικά μεγάλος, καθώς ξεπερνά το 28% του συνόλου, που σημαίνει ότι μία στις τρεις παραλίες είναι επικίνδυνες για όσους αψηφούν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν τον Ιούνιο του 2013 και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο παράγοντας της τυχαιότητας, κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος.

Στους παρακάτω αναλυτικούς πίνακες, που αφορούν τις ακτές της Αττικής, του Ευβοϊκού και Κορινθιακού, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.

Συγκεκριμένα, για τη διαδικασία των δειγματοληψιών αλλά και για τη γενική εικόνα των αποτελεσμάτων, μίλησε στο zougla.gr ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.





























Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης
zougla.gr