Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ισόβια σε 16 κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης "Εργκενεκόν"

Το Δικαστήριο επέβαλε 16 ποινές ισόβιας κάθειρξης και πολλές ποινές φυλάκισης, ενώ αθώωσε 21 κατηγορούμενους

Ισόβια σε 16 κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης
Βαριές ποινές επέβαλε το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης σε πολλούς απόστρατους αξιωματικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στην πολύκροτη υπόθεση "Εργκενεκόν", τη μεγαλύτερη ίσως δίκη στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας.
Οι 275 κατηγορούμενοι - σύμφωνα με το κατηγορητήριο-είχαν συστήσει  ένα δίκτυο εθνικιστών με την κωδική ονομασία "Εργκένεκον", με σκοπό την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν , οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.
Το Δικαστήριο επέβαλε 16 ποινές ισόβιας κάθειρξης και πολλές ποινές φυλάκισης, ενώ αθώωσε 21 κατηγορούμενους από τους συνολικά 275.
Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που καταδικάστηκαν είναι, ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ (ισόβια), ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν (ισόβια), ο πρώην αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ (ισόβια), ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ (ισόβια), η εκπρόσωπος του «Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου» Σεβγκί Ερένερολ (ισόβια), ο δημοσιογράφους Τουντζάϊ Οζκάν (ισόβια) ο Μεχμέτ Χαμπέραλ, εκλεγείς βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος (12 χρόνια 6 μήνες), Μουσταφά Μπαμλπμάϊ, δημοσιογράφος και εκλεγείς βουλευτής του ΡΛΚ (34 χρόνια 8 μήνες), Σινάν Αϊγκιούν, εκλεγείς βουλευτής του ΡΛΚ (13 χρόνια 6 μήνες), Κεμάλ Αλεμντάρογλου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (15 χρόνια 8 μήνες).
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την  αποφυλάκιση 17 καταδικασμένων,λόγω του ότι  οι κατάδικοι βρίσκονταν ήδη στη φυλακή και έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους και στο ότι κατοικούν σε συγκεκριμένη διεύθυνση και δεν ύποπτοι φυγής.
Η πρώτη δικάσιμος της υπόθεσης είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου 2008. Έκτοτε ενοποιήθηκαν διάφορες υποθέσεις και κατηγορητήρια και εντάχθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Μία από αυτές ήταν και η προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Αυτό που ήταν η αφορμή να έλθει στο προσκήνιο η υπόθεση, ήταν οι 27 χειροβομβίδες που είχαν βρεθεί στις 12 Ιουνίου 2007 σε γιάφκα στη συνοικία Ουμράνιγε της ανατολικής Κωνσταντινούπολης.
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, αναμένεται η έκδοση της αναλυτικής απόφασης. Θα ακολουθήσει η φάση της έγκρισης ή απόρριψης της απόφασης, εκ μέρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, η δίκη θα ξαναγίνει.

Επεισόδια και δακρυγόνα έξω από το δικαστήριο

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν οι ετυμηγορίες στην υπόθεση "Εργκένεκον".
Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet, πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σιλιβρί παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.
Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέρθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.
Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους.
Η υπόθεση "Εργκενεκόν" υπήρξε τα τελευταία χρόνια βασικό σημείο αναφοράς της πολιτικής στην Τουρκία και σημαντικός καθρέφτης της τάσης της κυβέρνησης Ερντογάν για την "αποστρατιωτικοποίηση" της πολιτικής ζωής.
 news.gr