Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ξάνθη: Από 2.180 οι ανάπηροι έμειναν... 778!

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει δεκάδες αναπήρους στην Π.Ε. Ξάνθης η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, καθώς έχει ψαλιδίσει τον βαθμό αναπηρίας τους με αποτέλεσμα να... βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ή ακόμη και να εξαφανίζονται.

ΑμΕΑ που μέχρι πρότινος λάμβαναν αναπηρικές συντάξεις ξαφνικά είδαν τα ποσοστά αναπηρίας τους να μειώνονται, με το νέο Κανονισμό να τους ρίχνει στην κυριολεξία στον Καιάδα της ανέχειας. «Στην Ξάνθη μειώθηκαν δραματικά οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ Ξάνθης κ. Κώστας Αμοιρίδης εξηγώντας πως «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ατόμων που είχαν πιστοποιημένη αναπηρία 67% και το ποσοστό τους μειώθηκε σε 50% ή ακόμη και 45%». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ThrakiToday.com σήμερα λαμβάνουν επίδομα βαριάς αναπηρίας στην Ξάνθη 778 άτομα, όταν πέρσι ο αριθμός αυτών έφτανε τους 992. Το 2010 οι αντίστοιχος αριθμός δικαιούχων ήταν 1.660 ενώ το 2008 οι δικαιούχοι του επιδόματος ανέρχονταν σε 2.180.

«Δώσαμε αγώνα για την εξάλειψη των “μαϊμού” αναπήρων. Δεν μπορεί κάποιος να στερεί το επίδομα ενός αναπήρου για να τα λάβει ο ίδιος που δεν έχει κανένα πρόβλημα» επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν μπορεί από την άλλη σε οφθαλμοφανείς περιπτώσεις αναπηρίας να κόβουν τα επιδόματα».

Χαρακτηριστική η περίπτωση αναπήρου στην Ξάνθη, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος από το γόνατο και κάτω και με τον νέο Κανονισμό είδε την αναπηρία του να προσδιορίζεται στο 50% και να στερείται πλέον κοινωνικών παροχών. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο ακρωτηριασμός ήταν από το γόνατο και πάνω το ποσοστό αναπηρίας θα ξεπερνούσε το 67%. «Δεν λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια σε αυτό το σύστημα αξιολόγησης. Οι άνθρωποι οδηγούνται πλέον σε απόγνωση λόγω των επιδομάτων που χάνουν» σημειώνει ο κ. Αμοιρίδης, εκτιμώντας ο ίδιος πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των αναπήρων και να συνυπολογίζονται τα κοινωνικά κριτήρια ανά περίπτωση.

Ξαφνικά μένουν χωρίς εισόδημα!
«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Περνά κάποιος επιτροπή και του δίνει ποσοστό αναπηρίας 67% για δύο χρόνια. Ο άνθρωπος παραιτείται από την εργασία του και παίρνει σύνταξη. Δύο χρόνια μετά περνά πάλι από επιτροπή η οποία ρίχνει το ποσοστό αναπηρίας στο 50% και κάτω. Τον κρίνει δηλαδή ουσιαστικά κατάλληλο για εργασία όταν προ διετίας τον είχε κρίνει ακατάλληλο. Ο άνθρωπος όμως το διάστημα αυτό είχε χάσει τη δουλεία του» σχολιάζει ο κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ Καβάλας, συμπληρώνοντας πως«καλούν και ξανακαλούν ανθρώπους με προβλήματα μη αναστρέψιμα για να τους εξετάσουν. Λες και υπάρχει περίπτωση να φυτρώσει ξανά το πόδι ή το χέρι».

Όπως μάλιστα εξηγεί ο κ. Αμοιρίδης πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/10 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται τα προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να δίδεται στους πάσχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% επ’ αόριστον. «Είναι παράλογο σε αυτονόητες περιπτώσεις να καλούνται δύο και τρεις φορές να εξεταστούν από τις επιτροπές. Θα έπρεπε με μια φορά να λύνεται το θέμα» σημειώνει ο ίδιος.
thrakitoday.com