Η πρώτη συναισθηματική φόρτιση με το διάβασμα της αγωνιώδους ανακοίνωσης μας ωθεί να κάνουμε αμέσως αναδημοσίευση έτσι ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να μάθει για τον γεγονός, πράγμα που ίσως βοηθήσει να βρεθεί το παιδί μία ώρα νωρίτερα.
Προσοχή όμως!!!!! Πριν κάνετε το παραμικρό, διευρευνήστε πρώτα αν ήδη έχει βρεθεί !! Ενα απλό ψάξιμο στο google και στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων θα έχετε σίγουρα μία απάντηση στο ερωτημά σας.
Ο λόγος που καθόμαστε και γράφουμε αυτό το άρθρο είναι ότι μας στενοχωρεί αφάνταστα να βλέπουμε αναδημοσιεύσεις εξαφάνισεων ανήλικων παιδιών που έχουν ήδη βρεθεί ακόμα και έξι μήνες πριν. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι στα μηνύματα αυτά αναφέρεται το πλήρες ονοματεπώνυμο του παιδιού καθώς και η φωτογραφία του.
Δεν είναι άδικο και ιδιαίτερα στενάχωρο για την οικογένεια που είχε την τρομακτική εμπειρία της εξαφάνισης του παιδιού της και ενώ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές και να ισορροπήσει την ψυχική υγεία του ανήλικου ξαφνικά να βλέπει την δική σας ανακοίνωση με το όνομα και την φωτογραφία φάτσα κάρτα?? Οι αν θέλετε οι φίλοι του στο σχολείο να του πουν “Κώστα, σε είδαμε πάλι χτες στο διαδίκτυο, έχεις γίνει διάσημος” [το Κώστας τυχαίο όνομα].
Προσέξτε λοιπόν τι κάνετε, και εσείς στο facebook αλλά και εσείς οι Blokers. Δεν είναι όλα ένα παιχνίδι και δεν είναι το διαδίκτυο ένας χώρος που σας βλέπει μόνο η παλιοπαρέα σας. Και όσοι το κάνετε “καλή την πίστη” και με την “χαρά να βοηθήσετε” προσέξτε ιδιαίτερα γιατί μπορείτε εύκολα να καταστρέψετε όλη την δουλειά ανοικοδόμησης μιάς παιδικής ψυχής.
Να σας ενημερώσουμε επίσης, ειδικά για το facebook, ότι αν αναμεταδώσετε την είδηση απευθείας από την πηγή, δηλαδή από την σελίδα του “χαμόγελο του παιδιού” τότε μετά την εύρεση του οι άνθρωποι εκεί φροντίζουν άμεσα να κατεβάσουν την ανακοίνωση και έτσι αυτόματα φεύγει και από τον δικό σας χώρο. Αν απλά αναμεταδώσετε την εξαφάνιση από οποιοδήποτε άλλον θα μείνει για πάντα στο χώρο σας. Και , δεν ξέρουμε γιατί, αλλά είμαστε σιγούροι, ότι αφού μάθετε ότι το παιδί βρέθηκε δεν θα ανατρέξετε ποτέ στις προϋγούμενες ανακοινώσεις σας για να διαγράψετε το σχετικό άρθρο σας.
Θυμόμαστε μάλιστα, ότι σε μία σχετική ερώτηση που έγινε στο “χαμόγελο του παιδιού” στο facebook, αν μπορεί κάποιος να τυπώσει το Amber Alert και να το κρεμάσει στις κολώνες της ΔΕΗ της περιοχής του, η απάντηση που του δόθηκε ήταν “όχι, γιατί όταν το παιδί θα βρεθεί θα πρέπει ΑΜΕΣΑ όλες αυτές οι αφίσες να κατέβουν και ότι επίσης το χαμόγελο του παιδιού παίρνει ειδική άδεια από την αστυνομία για να δημοσιεύσει τα προσωπικά στοιχεία και την φωτογραφία του παιδιού με ισχύ μέχρι να βρεθεί” . Δηλαδή, με λίγα λόγια προσέξτε τι αναδημοσιεύετε γιατί εκτός από εγκληματίας εξ αμελείας ίσως να είστε ΚΑΙ παράνομοι.
iguru.gr/2013/08/13/albert-alert-be-careful-what-you-publish/