Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Στη λίμνη που οι βάρκες αναποδογυρίζουν από το... πολύ αλάτι

Βρίσκεται στο οροπέδιο του Παμίρ στο Τατζικιστάν, 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια

Στη λίμνη που οι βάρκες αναποδογυρίζουν από το... πολύ αλάτι
Τέσσερις χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η τεράστια λίμνη με αλμυρό νερό στο οροπέδιο Παμίρ του Τατζικιστάν αποτελεί ένα αλλόκοτο περιβάλλον.
Πιστεύεται πως σχηματίστηκε όταν ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γη εκατομμύρια χρόνια πριν και τα νερά της λίμνης Karakul μοιάζουν με όαση με φόντο το άγονο και πετρώδες τοπίο του Παμίρ, που είχε χαρακτηριστεί "οροφή του κόσμου".
Παρά την απόκοσμη ομορφιά της, η λίμνη φιλοξενεί ελάχιστες μορφές ζωής και οι ντόπιοι λένε πως η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι είναι τόσο μεγάλη που όσοι προσπάθησαν να τη διασχίσουν με βάρκα την είδαν να αναποδογυρίζει.
Όπως γράφει η Daily Mail, επικαλούμενη την ιστοσελίδα EnglishRussia.com, το νερό έχει τόσο αλάτι που ο μόνος τρόπος να επιπλεύσει ένα σκάφος πάνω του και να μην ανατραπεί είναι να μπει με ειδική βάρκα που φέρει βάρη ώστε να διατηρεί την ισορροπία του.
Η περιοχή Karakul είναι αφιλόξενη για τους λίγους κατοίκους της, μία μικρή κοινότητα που ζει νομαδικά, με κοπάδια προβάτων, κατσικιών και γιακ (είδος βουβαλιού).
Οι χωρικοί περνούν το καλοκαίρι στο βοσκοτόπια που βρίσκονται ακόμα πιο ψηλά αλλά το χειμώνα επιστρέφουν στο Karakul, ανάβοντας φωτιές για να αντέξουν το δριμύ ψύχος των βουνών που φτάνει και τους 45 βαθμούς υπό το μηδέν.
Τα νερά της λίμνης αλλάζουν χρώμα με τρόπο πολύ εντυπωσιακό αντανακλώντας στην επιφάνειά της το τοπίο που την περιβάλλει αλλά όταν ο ήλιος δύει, τα νερά γίνονται μαύρα σαν το σκοτάδι. Σε ορισμένα σημεία της η λίμνη φτάνει σε βάθος τα 238 μέτρα.
Για το λόγο αυτό "βαφτίστηκε" Karakul ή "μαύρη λίμνη". Το 19ο αιώνα Βρετανοί την είχαν ονομάσει "Victoria" για να τιμήσουν τη βασίλισσα τους. Αλλά με τα χρόνια το όνομα αυτό ξέφτισε κι επανήλθε το παλιότερο.  
 news.gr