Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Σαρκοφάγα σκουλήκια εισέβαλαν στο αυτί 27χρονης


Όταν η 27χρονη Χάρις από τη Βρετανία επέστρεψε στην πατρίδα της μετά τις διακοπές της στο Περού  υπέφερε από πονοκεφάλους και άκουγε ήχους από το εσωτερικό του αυτιού της, το οποίο παρουσίαζε συμπτώματα μόλυνσης.
Οι γιατροί τη διαβεβαίωναν ότι δεν είχε τίποτα παραπάνω από μια απλή μόλυνση μέχρι που ένας ειδικός έκανε την ανατριχιαστική ανακάλυψη.
-->

Το αυτί της γυναίκας ήταν γεμάτο με σαρκοφάγα σκουλήκια και συγκεκριμένα προνύμφες της παρασιτικής μύγας Cochliomyia hominivorax, που επιτίθεται σε κατοικίδια και ζώα των ζωολογικών κήπων, ενώ περιστασιακά υποψήφιοι ξενιστές είναι οι άνθρωποι.
Όταν η επικίνδυνη παρασιτική μύγα εγκυμονεί, αναζητά ανοιχτή πληγή στο δέρμα θερμόαιμων ζώων για να γεννήσει τα αυγά της.
Μέσα σε ένα 24ωρο τα αυγά εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές προνύμφες, οι οποίες τρέφονται με ζωντανό ιστό και σωματικά υγρά.
Αν και η μύγα εξαφανίστηκε από τις ΗΠΑ το 1959 μετά την εισαγωγή στείρων αρσενικών στον πληθυσμό, εξακολουθεί να ζει σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής.
Η Χάρις μολύνθηκε όταν ένα σμήνος μυγών άρχισε να την τριγυρίζει κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο Περού.
Μια μύγα πέταξε στο αυτί της, αλλά η 27χρονη την έδιωξε με το χέρι της και πίστευε πως το πρόβλημα είχε τελειώσει εκεί.
Ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Χάρις υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στη Βρετανία και οι γιατροί αφαίρεσαν από το αυτί της μια μάζα με προνύμφες.
Αν και τα σκουλήκια είχαν ανοίξει μια μικρή τρύπα στο ακουστικό κανάλι, η 27χρονη γλίτωσε από την επίθεση χωρίς να υποστεί σοβαρή ζημιά.
Αντιμετώπισε το θέμα με ψυχραιμία και όπως υποστηρίζει υπήρχε ένα θετικό στοιχείο στην περιπέτειά της αφού σταμάτησε πλέον να σιχαίνεται τα έντομα τόσο πολύ.
econews
loading...