Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τι θα ισχύσει με την ποινική δίωξη όσων ρύθμισαν οφειλές


Ζήτημα έχει ανακύψει με την ποινική μεταχείριση φορολογουμένων, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή


Τι θα ισχύσει με την ποινική δίωξη όσων ρύθμισαν οφειλές
Ζήτημα έχει ανακύψει με την ποινική μεταχείριση φορολογουμένων, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν δικαστεί σε πρώτο βαθμό.Τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, τους επιτρέπει να υπάγονται στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών και να αποπληρώνουν τα χρέη τους πριν φτάσουν στο ακροατήριο. Αν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες πως ό,τι "ρυθμίζεται θα καταπίπτει του αντικειμένου της ποινικής δίωξης", νομικοί με τους οποίους μίλησε το news.gr ξεκαθάριζαν πως το αξιόποινο της πράξης δεν αίρεται.
Πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα εξαιρούνταν και δεν υπάγονταν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Ωστόσο, η τροπολογία, που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή, επέφερε αλλαγές στις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες και εφεξής θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και φορολογούμενοι, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, αλλά η υπόθεση τους δεν έχει δικαστεί σε πρώτο βαθμό.
Το υπουργείο Οικονομικών αιτιολόγησε την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αφενός υπογραμμίζοντας πως μέχρι να καταδικαστεί κάποιος ισχύει για αυτόν το τεκμήριο της αθωότητας, αφετέρου τονίζοντας πως με την τροπολογία αυτή θα ενισχυθούν άμεσα τα δημόσια έσοδα.
news.gr
loading...