Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παραπέμπεται για δύο κακουργήματα και για ένα πλημμέλημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό ...
πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου το οποίο συγκέντρωσε και τις λιγότερες ψήφους, αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά. Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου: Υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν παρόν. Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία : Υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν παρόν. Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: Υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν παρόν.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που του αποδίδονται και αφορούν την απιστία περί την υπηρεσία και νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και την νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος.

Η συζήτηση στη Βουλή

Με τους εισηγητές της πλειοψηφίας να υπεραμύνονται της πρότασής τους για άσκηση ποινικής δίωξης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεσης της Λίστας Λαγκάρντ, και τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να τους κατηγορούν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής που υπογράφουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα αδικήματα κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.

Ο Χ. Μαρκογιαννάκης

«Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πραγματικά ότι μπορούσε να απεικονίσει μια σοβαρή έρευνα, η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.

Εξήγησε ότι παρότι και ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συνομολογεί για τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, στην διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Μάλιστα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε από το να καταθέσει αίτημα για συμπλήρωση του κατηγορητηρίου του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε πως δεν στοιχειοθετείται η υπεξαγωγή εγγράφου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς - όπως είπε - αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΧΑ λέγοντας πως ενώ εκτοξεύουν κατηγορίες, δεν συνεισέφεραν στην Επιτροπή απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η ΝΔ

Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία περί την υπηρεσία και νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία τεκμηριώνουν τα αδικήματα αυτά.

Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πλειοψηφία με την στάση της απέτρεψε να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ότι οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένες και για συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν είχε δικαίωμα να κάνει άλλη έρευνα.

Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υποκρισία και κατηγορώντας τον ότι αν ήθελε θα μπορούσε να καταθέσει κατά την διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, για επέκταση της έρευνας. Κάτι όμως που δεν έκανε, όπως είπε, παραμένοντας για άλλη μια φορά μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Επιθυμία και στόχος σας ήταν η συγκάλυψη της αλήθειας. Είναι αποκαλυπτική η σύμπραξη σας και για τον κ. Βενιζέλο. Με τη στάση και τις ενέργειες σας στην Προανακριτική παρέμειναν συγκαλύπτομενα πολλά σοβαρά γεγονότα όπως η υπεξαγωγή εγγράφου και από τον κ. Βενιζέλο που κρατούσε στο συρτάρι του το usb, το οποίο του είχε παραδώσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ακόμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.

«Ο χαρακτηρισμός της κ. Κωνσταντοπούλου σε εμένα για συνήγορο του κ. Βενιζέλου δεν έχει καμία βάση. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων προσώπων καταντάει να είναι εμμονή μίσους και αντιπασοκικού μένους. Προσπαθήσατε το 1989 να σύρετε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με ψεύδη και τώρα προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο. Η άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα πάρει το δρόμο της μέσα από το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και στηρίζεται σε γεγονότα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή μη.

Προσωπικά, χωρίς εμπάθεια και υστεροβουλία, έκανα αυτό που μου υπαγορεύει το καθήκον μου», τόνισε ο κ. Ρήγας ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Όταν περισσεύει η κομματική εμπάθεια είναι προφανές ότι η αλήθεια δεν μπορεί να λάμψει. Δυστυχώς αυτός ήταν ο οδηγός του ΣΥΡΙΖΑ και εξάγεται από την εισήγησή του. Δεν έχουν καμία νομική τεκμηρίωση οι πολιτικές μικροκομματικές κατηγορίες του. Στόχος του είναι να συκοφαντηθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρετε όμως».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας».

Παράλληλα, πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τα αδικήματα ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος όσο και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η Χρυσή Αυγή

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες».

«Αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γ. Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ε. Βενιζέλο, που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με την ΝΔ προφύλαξαν τον κ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή.

Η ΔΗΜΑΡ

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν μιλά καθαρά και κάνει πολιτικά παιχνίδια.

«Είχατε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ζητήσετε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν βρήκατε στοιχεία για να το τεκμηριώσατε, όπως δεν τα βρήκαμε και εμείς. Η πρόταση της πλειοψηφία των 7 βουλευτών και των τριών κομμάτων φυσικά και δεν συγκαλύπτει κανένα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια για την αλήθεια καταθέσαμε τεκμηριωμένα την πρόταση μας. Υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει. Εγώ δεν θέλω να πάρω το βάρος ότι έναν πολιτικό άνδρα τον στέλνω στη φυλακή», είπε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.

Το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα».

«Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους».

Ακόμα. Ο κ. Χαλβατζής μίλησε για σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά «τα αδικήματα νόθευσης εγγράφου, απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος», ενώ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως υποστήριξε γνώριζε την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Αν. Λοβέρδος

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, που πήρε το λόγο εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, σημειώνοντας ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν περιποιεί τιμή αυτό το κείμενο». «Αν τώρα οι αρμόδιοι που θα εκδικάσουν την υπόθεση δουν ότι υπάρχει απόσβεση δυνατότητας της Βουλής να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν θέλω να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μπροστά στον ελληνικό λαό θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις τι έγινε στους 6 μήνες που η Επιτροπή διερευνούσε αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

«Μην ανοίγουμε ορέξεις και μην δημιουργούμε εντυπώσεις», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα που συμμετείχε στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, στα όσα υποστήριξε ο κ Λοβέρδος.

agelioforos.gr
loading...