Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Handelsblatt: Η κρίση φαίνεται στα πρόσωπα των Ελλήνων

Οδοιπορικό στις χώρες της κρίσης από τη γερμανική εφημερίδα

Handelsblatt: Η κρίση φαίνεται στα πρόσωπα των Ελλήνων
Ένα οδοιπορικό στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση πραγματοποιεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με τον μάλλον προκλητικό τίτλο “Ντόλτσε Βίτα; Αυτά ήταν χθες!”.

Το κομμάτι του εν λόγω άρθρου που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερντ Χέλερ, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την απελπισία στην οποία έχουν βυθιστεί χιλιάδες Έλληνες, παραθέτοντας το παράδειγμα ενός φιλικού του ζευγαριού, στο οποίο η γυναίκα έχασε τη δουλειά της στις αρχές Ιουνίου, ενώ ο άνδρας δουλεύει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και φοβάται ότι μπορεί να χάσει και αυτός τη δουλειά του.

“Εδώ και εκατό χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να θέσει 15.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα”, παρατηρεί ο Χέλερ.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, ο ανταποκριτής της Handelsblatt σημειώνει: “Κυριολεκτικά καμία οικογένεια στον κύκλο μου δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη, όλες έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο στην οικογένεια”.

Όσο για την κρίση στην αγορά, επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας: “Πίσω από κάθε πτώχευση κρύβεται ένας αποτυχημένος σχεδιασμός, πίσω από κάθε απόλυση ένα ανθρώπινο δράμα”.

Αλλά η κρίση, σχολιάζει ο Χέλερ, φαίνεται πάνω απ' όλα στα πρόσωπα των ανθρώπων. “Όταν ήρθα στην Αθήνα πριν από τρεις δεκαετίες, έμαθα τους Έλληνες ως έναν αισιόδοξο λαό που αγαπάει τη ζωή. Τώρα είναι απογοητευμένοι και μπερδεμένοι. Ένας απαξιωμένος από την κρίση, πικραμένος λαός. Οι περισσότεροι άνεργοι έχουν πια παραιτηθεί”, αναφέρει.
 news.gr
loading...