Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Στην Ελλάδα ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος Sparkassen


Θέλει να λάβει άδεια


Στην Ελλάδα ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος Sparkassen
Να λάβει άδεια για να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα επιδιώκει ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος Sparkassen. Το θέμα εξετάσθηκε χθες στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, παρουσία του επιτετραμμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και εκπρόσωπου της Sparkassen.Ο γερμανικός όμιλος εκπροσωπεί 431 περιφερειακές τράπεζες που είναι διάσπαρτες σε όλη την Γερμανία. Οι εν λόγω τράπεζες στις οποίες οι γερμανικοί Δήμοι συμμετέχουν κατά 50% στο μετοχικό τους κεφάλαιο δίνουν χαμηλότοκα δάνεια έναντι υψηλών εξασφαλίσεων. Τα δάνεια που χορηγούν στην περιφέρεια που ανήκουν είναι ακριβώς ίσου ύψους με τις καταθέσεις της περιφέρειας.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος χθες σε αυτό το θέμα -που τρέχει και με πρωτοβουλία του- τόνισε πως σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζεται να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος θεσμός και στην Ελλάδα.
Ο τοποτηρητής της Μέρκελ στην Ελλάδα Χανς Γιόακιμ Φούχτελ έχει ήδη από πέρυσι έρθει σε επαφή με Δήμους της Πελοποννήσου και της Βορείου Ελλάδας για την ίδρυση Sparkassen. Μέχρι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών δεν έβλεπε με καλό μάτι το εγχείρημα καθώς θεωρούσε πως απειλεί τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Ωστόσο, η Sparkassen εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει με ίδια κεφάλαια υποκαταστήματα σε Καλαμάτα, Πάτρα και Βέροια, στοχεύοντας στην δημιουργία αποταμιευτικής βάσης Ελληνων καταθετών και στη χρήση - εντός της Ελλάδας - των χρημάτων τους για φτηνές χορηγήσεις. Στόχος είναι οι Sparkassen να δανείζουν με επιτόκιο 3,5% και να έχουν επιτόκια καταθέσεων κοντά στο 1%.
Πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα δεν είναι ενήμερη για τη λειτουργία Sparkassen στην Ελλάδα.news.gr
loading...