Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Οι 13 κορυφαίοι hi-tech εγκληματίες

Διαρρέουν στοιχεία και χρησιμοποιούν την πρόσβασή τους σε απόρρητες πληροφορίες

Οι 13 κορυφαίοι hi-tech εγκληματίες
Μολονότι ο χώρος της τεχνολογίας έχει τη φήμη ότι ελκύει ντροπαλούς αλλά καλοσυνάτους νέους-σπασίκλες, τα τεράστια χρηματικά ποσά που εμπλέκονται δείχνουν ότι προσελκύονται σε αυτόν το χώρο και άνθρωποι με πιο σκοτεινές βλέψεις. Υπάρχουν οι χάκερς, που σπάνε τους κωδικούς των συστημάτων είτε για πλάκα είτε για κέρδος. Υπάρχουν εκείνοι που διαρρέουν στοιχεία, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πρόσβασή τους σε απόρρητες πληροφορίες για να τις φέρουν στο φως της δημοσιότητας και φυσικά υπάρχουν και οι απατεώνες, οι άνθρωποι που πουλάνε κάτι που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

13. O Aaron Swartz που βοήθησε στη δημιουργία του RSS και του Reddit

Παρόλο που το "έγκλημα" για το οποίο κατηγορήθηκε ο Aaron Swartz ήταν ασαφές –«κατέβασε» πάρα πολλά ακαδημαϊκά αρχεία που ανήκαν σε έναν ερευνητή του Χάρβαρντ– οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν κάθε άλλο παρά ασήμαντες. Αν καταδικαζόταν, ο Swartz θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 35 ετών και κατόπιν θα ήταν τρία χρόνια υπό επιτήρηση, ενώ θα πλήρωνε κι ένα πρόστιμο που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο Swartz αυτοκτόνησε το Γενάρη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθε αντιμέτωπο με πολύ αυστηρή κριτική για την ιδιαίτερα επιθετική στάση που κράτησε απέναντι στον Swartz, μιας και ο κόσμος πίστευε ότι ήθελε μέσω εκείνου να παραδειγματίσει.

12. O Jeffrey Scott Hawn σκότωσε 32 βίσωνες που μπήκαν στην ιδιοκτησία του

Ο Jeffrey Scott Hawn, διευθύνων σύμβουλος του Attachmate Group του Τέξας, δήλωσε ένοχος για μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες και έναν σημαντικό αριθμό πράξεων βίας κατά των ζώων το 2008, αφότου προσέλαβε ανθρώπους να τον βοηθήσουν να σκοτώσει βίσωνες που περιπλανιόντουσαν στη γη του και ανήκαν στους γείτονες. Παρότι η τιμωρία της πράξης του Hawn επήλθε ετεροχρονισμένα, οι ειδήσεις ανέφεραν ότι ο δικαστής στη δίκη του τον καταδίκασε να υπηρετήσει δέκα μέρες στη φυλακή για την κατηγορία περί κακοποίησης ζώων, ενώ τον υποχρέωσε να καταβάλλει πρόστιμο 160.000 δολαρίων στους γείτονες, σε οργανώσεις του Κολοράντο για την προστασία των ζώων καθώς και την τοπική κυβέρνηση.

11. Ο Raymond Bitar ίδρυσε μια παράνομη εταιρεία διαδικτυακού πόκερ

Ο Raymond Bitar ήταν διευθύνων σύμβουλος της Full Tilt Poker, μιας εταιρίας πόκερ που δρούσε διαδικτυακά. Ο ίδιος είχε καταφέρει να διαχέει τα παράνομα κέρδη της εταιρίας σε διάφορες εταιρίες-βιτρίνες που φαίνονταν νόμιμες. Το 2011, κατηγορήθηκε για παράνομο διαδικτυακό τζόγο και αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης μέχρι και 35 χρόνια. Όπως αναφέρθηκε στο Reuters, ο Bitar κατάφερε να μην εκτίσει καθόλου την ποινή του, αφότου δήλωσε την ενοχή του, εξαιτίας ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος, αλλά κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

10. O David Smith που δημιούργησε τον ιό Melissa

Ο David Smith ήταν εκείνος που έγραψε το περιβόητο ιό Melissa, έναν ιό που αναπαραγόταν μόνος του μέσω e-mail. Ο συγκεκριμένος ιός κατέρριψε τα συστήματα υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιούργησε ένα καινούργιο είδος κακόβουλου λογισμικού. Αυτό το λογισμικό κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα κενό στο Microsoft Outlook και μόλις έμπαινε σε έναν υπολογιστή, άνοιξε το Outlook και έστελνε αυτό το μέιλ σε άλλους παραλήπτες. Ο ίδιος δήλωσε ένοχος και παραδέχτηκε ότι προκάλεσε ζημιές 80 εκατομμυρίων δολαρίων, γι' αυτό και καταδικάστηκε, εκτίοντας 20 μήνες στη φυλακή.

9. O John McAfee ήταν ύποπτος για τη δολοφονία του γείτονά του

Ο ιδρυτής της εταιρίας antivirus McAfee πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά το 2012, καθώς τον Απρίλιο η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του στη Μπελίζ και τον συνέλαβε με την κατηγορία της παρασκευής παράνομων ναρκωτικών και την κατοχή ενός παράνομου πυροβόλου όπλου, παρόλο που η επίσημη κυβέρνηση δεν τον κατηγόρησε ποτέ. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η αστυνομία της Μπελίζ τον έχρισε ύποπτο για τη δολοφονία ενός γείτονά του, του Gregory Viant Faull κι εκείνος φοβούμενος ότι θα τον σκότωνε η αστυνομία, δραπέτευσε από τη χώρα. Τον επόμενο μήνα συνελήφθη στη Γουατεμάλα για παράνομη είσοδο στη χώρα κι έπειτα από αρκετές μέρες, όπου παρέμεινε σε ένα κέντρο κρατουμένων στη Γουατεμάλα, απελάθηκε στην Αμερική. Εξακολουθεί να είναι ύποπτος στη Μπελίζ, αλλά προς το παρόν δεν γίνεται κάποια κίνηση έκδοσής του εκεί.

8. Ο Hector Xavier Monsegur, ιδρυτής της LulzSec

Ο Hector Xavier Monsegur λέγεται ότι είναι ένας εκ των ιδρυτών της LulzSec, που είναι μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ. Η LulzSec φέρεται να είναι υπεύθυνη για μια σειρά μεγάλων επιθέσεων, καθώς έκλεψε λογαριασμούς χρηστών από τη Sony Pictures το 2011 και «κατέβασε» την ιστοσελίδα της CIA. Επίσης δημοσίευσε κωδικούς από άλλους ιστότοπους που χάκαρε, προκαλώντας προβλήματα. Ο Monsegur συνελήφθη το Μάρτιο του 2012 και έγινε πληροφοριοδότης του FBI, βοηθώντας το συγκεκριμένο φορέα να συλλάβει ανθρώπους που είχαν σχέση με άλλες πρωτοβουλίες ακτιβιστών χάκερ, όπως οι Anonymous, LulzSec και AntiSec. Ομολόγησε για δώδεκα κατηγορίες και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 124 ετών.

7. Ο Marc Collins-Rector ιδρυτής της DEN

Ο Marc Collins-Rector ήταν ο ιδρυτής της Digital Entertainment Networks, ενός από τους πρώτους ιστότοπους με ψυχαγωγικά βίντεο. Μάλιστα η DEN ήταν γνωστή για τα άγρια πάρτι των ιδρυτών της. Ο Collins-Rector δήλωσε την ενοχή του το 2004 για τις κατηγορίες εμπορίας λευκής σαρκός, καθώς μετέφερε ανήλικα αγόρια προκειμένου να διαπράξουν παράνομες σεξουαλικές πράξεις. Λέγεται ότι έδωσε σε πέντε αγόρια χρήματα και ακριβά δώρα και τα πίεσε να πάνε σε ταξίδια και σε πάρτι μαζί του και με άλλα στελέχη της DEN. Ο εισαγγελέας επιδίωξε την ανώτατη ποινή για τις κατηγορίες που τον βάραιναν, δηλαδή 33 μήνες φυλακής, αλλά τελικά εξέτισε δυο χρόνια σε φυλακή της Ισπανίας, προσπαθώντας να μην εκδοθεί αλλού.

6. Ο Albert Gonzalez, ο μεγαλύτερος απατεώνας πιστωτικών καρτών στην ιστορία

Ο Albert Gonzalez είναι ένας χάκερ που εμπλέκεται στην κλοπή και την πώληση πάνω από 170 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών και αριθμών ΑΤΜ από το 2005 ως το 2007, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη απάτη με πιστωτικές κάρτες που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο. Το 2010, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, ενώ κατηγορήθηκε, χωρίς να καταδικαστεί γι’ αυτό, ότι ηγήθηκε μιας άλλης ομάδας χάκερ που έκλεψε και πούλησε 1,5 εκατομμύριο νούμερα πιστωτικών καρτών και ΑΤΜ, κλέβοντας 4,3 εκατομμύρια δολάρια. Η ίδια ομάδα πούλησε επίσης και κλεμμένους λογαριασμούς e-mail. Οι αρχές του φόρτωσαν τις κατηγορίες κι εκείνος για να ελαφρύνει τη θέση του τους βοήθησε να πιάσουν κι άλλα μέλη της ομάδα των χάκερς. Παρόλο που βοηθούσε τις αρχές, λέγεται ότι ο ίδιος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από μια άλλη προσπάθεια κατά την οποία κάποιοι έκλεβαν πιστωτικές κάρτες από μαγαζιά TJX. Η έρευνα αυτού του εγκλήματος οδήγησε στην αυτοκτονία έναν πολύ διάσημο χάκερ, τον Jonathan James.

5. Ο Samuel "Mouli" Cohen που δημιούργησε το σχήμα Ponzi

 Ο Samuel Cohen κατάφερε να υπεξαιρέσει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με το σχήμα Ponzi που είχε σαν επίκεντρο μια εταιρία-φάντασμα με το όνομα Ecast. Ο Cohen είπε στους επενδυτές ότι η εταιρία του έφτιαχνε τζουκμποξ για μπαρ και ήταν σε διαπραγματεύσεις για να εξαγοραστεί από τη Microsoft. Χρησιμοποίησε τα λεφτά των επενδυτών για να αγοράσει μια έπαυλη στην περιοχή Bay και άρχισε να ζει μια πλουσιοπάροχη ζωή για να πείσει τους επενδυτές του να του δώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Αφού κατάφερε να κλέψει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, ο Cohen καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης.

4. Ο Edward Snowden, διέρρευσε στοιχεία για το PRISM

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα στοιχεία που άφησε να διαρρεύσουν ο Edward Snowden τον περασμένο Ιούνιο άνοιξαν μια τεράστια συζήτηση για την ασφάλεια του διαδικτύου και το βαθμό της κυβερνητικής παρακολούθησης. Παρόλα αυτά, εκείνος προτίμησε να αποδράσει από τη χώρα για να αποφύγει την καταδίκη αντί να αντιμετωπίσει δημοσίως τις κατηγορίες που τον αφορούσαν. Αυτή τη στιγμή ο ίδιος βρίσκεται στη Μόσχα και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιστρέψει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για κατασκοπεία και κλοπή της κυβερνητικής περιουσίας.

3. Ο Paul Devine, ένα υπάλληλος της Apple που έπαιρνε προμήθεια για ανταλλακτικά

Ο Paul Devine ήταν ο διαχειριστής της παγκόσμιας αλυσίδας παροχών της Apple μέχρι το 2010, όταν ένας εσωτερικός έλεγχος στην εταιρία αποκάλυψε ότι πρόδιδε εταιρικά μυστικά σε Ασιάτες προμηθευτές με χρηματικό αντάλλαγμα. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τότε του άνοιξε φάκελο με 23 κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία, ενώ ο ίδιος δήλωσε την ενοχή του και συμφώνησε σε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

2. Ο Shawn Hogan και τα 28 εκατομμύρια δολάρια που πήρε από το eBay

Ο Shawn Hogan δημιούργησε μια απάτη τύπου "cookie stuffing" κατά την οποία το eBay τον πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για ψεύτικες προμήθειες από υποτιθέμενες δικές του διαφημίσεις που οδηγούσαν σε προϊόντα που πωλούσε το ebay, όταν κάποιος έκανε κλικ πάνω τους. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες δεν είχαν δει ποτέ τις διαφημίσεις του και δεν είχαν ιδέα ότι οι browsers που χρησιμοποιούσαν είχαν τροφοδοτηθεί με cookie που έστελνε την ψεύτικη πληροφορία στο eBay. Ο ίδιος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

1. O Marcus Tillman, καταδικασμένος για κακοποίηση παιδιών, δούλευε σαν εξωτερικός συνεργάτης της Yammer με ψεύτικο όνομα

Ο Marcus Tillman, που ήταν ύποπτος για κακοποίηση παιδιών, ξέφυγε της παρακολούθησης της αστυνομίας στη πολιτεία της Georgia τέσσερα χρόνια πριν, κόβοντας το βραχιόλι ανίχνευσης που είχε στο πόδι, λίγο προτού ξεκινήσει η δίκη του. Καταδικάστηκε για δυο περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών ερήμην του, τη στιγμή που εκείνος δραπέτευε στην Καλιφόρνια. Λίγο καιρό αργότερα, έπιασε δουλειά σαν εξωτερικός συνεργάτης της Yammer, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για επιχειρήσεις, η οποία ανήκει πλέον στη Microsoft. Εκεί είχε το όνομα Stephen Warner, ωστόσο συνελήφθη φέτος από ομοσπονδιακούς πράκτορες που έλαβαν πληροφορίες από την πολιτεία της Georgia. Δεν μπορούσαν να τον πιάσουν νωρίτερα, γιατί η Yammer δεν κάνει στους εξωτερικούς συνεργάτες της την τυπική έρευνα ιστορικού των υπαλλήλων της, γεγονός που τον άφησε να ζει και να εργάζεται ανενόχλητος για αρκετό καιρό. Επίσης, ήταν κοινό μυστικό στην εταιρία πως ο Tilman δεν είχε δώσει τον αριθμό μητρώου εργαζομένου. Πλέον, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 40 ετών στην πολιτεία που είχε αρχικά καταδικαστεί.  
news.gr
loading...