Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο "κουρέματος" καταθέσεων


"Δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail-in και οποιουδήποτε εσωτερικού "κουρέματος" καταθέσεων"


Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο
Τη δημιουργία ενιαίας αγοράς χρέους εκτίμησε ως το επόμενο στάδιο της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις διπλωματικές ζυμώσεις, που σχετίζονται και με τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα στις ΗΠΑ, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η στήριξη του Αμερικανού προέδρου βοηθά τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες τάσσονται κατά της μονομερούς λιτότητας.

"Εμείς συμφωνούμε στους κεντρικότερους άξονες πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό πλέον διαπιστώθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ότι πρέπει δήλαδη η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυαστεί με την ανάπτυξη", δήλωσε.

"Πρέπει η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τα ίδια τα προβλήματά της. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό που βλέπω είναι μια ενιαία αγορά χρέους στην ευρωζώνη μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτή θα είναι και η λύση του προβλήματος", εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τον "πόλεμο" των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα, τη Γερμανία, τόνισε: "Δε βλέπω μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Βλέπω κοινωνικό διάλογο. Η απόφαση για περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελλάδας υπάρχει και θα ανοίξει ο διάλογος όταν έρθει η ώρα. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιτυχθεί πρωτογενές πλεόνασμα".
"Αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά, ο Ομπάμα δε θα έκανε τη δήλωση στήριξης", δε δίστασε να δηλώσει ο κύριος Στουρνάρας. H αμερικανική θέση είναι σημαντική εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.
Άνευ προηγουμένου είναι η προσπάθεια λήψης φόρων που κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό. "Λαμβάνουμε φόρους, κάνουμε ελέγχους κι αν χρειαστεί, κλείνουμε καταστήματα. Τα ακούτε και τα βλέπετε. Κάνουμε αγώνα δρόμου για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εισπράξουμε φόρους", πρόσθεσε ο υπουργός.

Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, υπογράμμισε πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών. "Προβλέπω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2014. Πρέπει να ποντάρουμε στη μεγάλη αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ήταν μέχρι τώρα δύσκολη, διότι διεξήχθη στην καρδιά της κρίσης. Ένα ποσοστό καλυτέρευσης των στοιχείων οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών. Πρέπει να αρχίσουμε τώρα να βλέπουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας".

Το νέο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αφορά το στοίχημα επιστροφής των καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα.

"Η Ελλάδα έχει κεφαλοποιημένες τράπεζες, δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail-in και οποιουδήποτε εσωτερικού "κουρέματος" καταθέσεων, μην ακούτε κινδυνολόγους και άτομα που επενδύουν στην καταστροφή. Είναι ώρα να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Βρίσκονται σε σεντούκια, κάτω από μαξιλάρια και σε διάφορες άλλες κρυψώνες. Αυτό είναι παράλογο. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ σημαντική, αλλά, πάνω απ' όλα, χρειάζονται οι καταθέσεις και επιστρέφουν με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι στιγμής και όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε",υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

"Πρέπει να κοιτάξουμε την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών. Πρέπει να εστιάσουμε στις εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, που παράγει θαυμάσια προϊόντα. Είναι παντελώς λανθασμένη η άποψη ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να μην εξάγεται το ελληνικό λάδι. Ακόμη και ο δευτερογενής τομέας έχει θαυμάσιες ευκαιρίες και μοχλούς εφαρμογής στη χώρα μας", σημείωσε.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα συντελέσουν στη μείωση της ύφεσης στη χώρα. "Στο τέλος του χρόνου, προβλέπω ύφεση κάτω από 5%. Να θυμίσουμε ότι κυνηγάμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ στον προϋπολογισμό του 2013 που έχει ψηφιστεί είναι εγγεγραμμένο μηδενικό προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό", επισήμανε. "Το δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2015 και 2016 θα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τρόικα", αποκάλυψε. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο.

Ο τουρισμός συντελεί στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τον υπουργό. "Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι παρατηρούνται πολύ αυξημένα τουριστικά έσοδα. Αν πάτε μεσημέρι Κυριακής στην παραλιακή, θα δείτε πολύ μεγαλύτερη κίνηση στα καταστήματα συγκριτικά με πέρσι, αλλά και πολύ καλύτερη ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα".

Για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Για το θέμα των ακινήτων, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και από βουλευτές, ο υπουργός είπε ότι στο ΥΠΟΙΚ συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να πειστεί η τρόικα ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας.

Εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για το επίδομα θέρμανσης ή της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γ.Μαυραγάνης, την Πέμπτη) είπε ότι δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα το θέμα του επιδόματος εξετάζεται, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Για το θέμα των αποδείξεων είπε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα, ωστόσο, είπε ότι αυτό το θέμα είναι δευτερεύον: "πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια". "Κλέβουν τους πολίτες όσοι δεν κόβουν αποδείξεις, πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, είναι κλέφτες, κλέβουν δύο φορές: και το κράτος και τους συμπολίτες τους".

Για την άρση των πλειστηριασμών είπε ότι το θέμα μελετάται, αλλά διαχώρισε αυτούς που δεν μπορούν από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

"Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
"Υπάρχει τρομακτική αντίσταση από ανθρώπους που ασχολούνται με επαγγέλματα, που θεωρούνται ακόμα κλειστά. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αν βγούμε στις αγορές με κλειστά επαγγέλματα, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί. Οπότε, αυτό δεν πρέπει να γίνει", εξήγησε ο υπουργός.
 news.gr
loading...