Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Πιστή στη μνημονιακή της δέσμευση για περικοπές δαπανών η Πορτογαλία

Κατηγορηματικά διαψεύδει τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας

Πιστή στη μνημονιακή της δέσμευση για περικοπές δαπανών η Πορτογαλία
Κατηγορηματικά διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν την πορτογαλική κυβέρνηση να σχεδιάζει να περιορίσει τις περικοπές δημοσίων δαπανών που έχει συμφωνήσει με την τρόικα από τα 4,7 δισ. ευρώ εντός του 2014 στα 2 δισ. ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας, Μιγκέλ Ποϊάρες Μαδούρο.

“Η Πορτογαλία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει του προγράμματος βοήθειας, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μαδούρο, ο οποίος έχει επίσης την ευθύνη για τον πολιτικό συντονισμό της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι οποίες έχουν επιβληθεί βάσει του μνημονίου αποτέλεσαν την αφορμή για τη σοβαρή πολιτική κρίση η οποία απείλησε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση τον Ιούλιο, όταν δύο υπουργοί είχαν παραιτηθεί. Για να ξεπεραστεί η κρίση ο πρωθυπουργός διόρισε τον επικεφαλής του ήσσονος κόμματος του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του.

Κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών αναμένεται να αφιχθεί στη Λισαβόνα στα τέλη του μήνα για να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος το οποίο έχει συμφωνηθεί. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Πορτογαλίας αμβλύνθηκαν μετά την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από το τρίτο έτος ύφεσης της οικονομίας και η μείωση της δραστηριότητας επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από τα μέτρα λιτότητας. Η Λισαβόνα καλείται πλέον να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της το 2014, από το 5,5% στο οποίο προβλέπεται να ανέλθει φέτος.
news.gr
loading...