Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ισραήλ: Νέοι εποικισμοί απειλούν τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις


Προεγκρίθηκαν 800 νέες κατοικίες σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη


Ισραήλ: Νέοι εποικισμοί απειλούν τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις
Την προέγκριση για την οικοδόμηση περισσότερων από 800 νέων κατοικιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, έδωσε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση, λίγε ημέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρο των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Τα αρχικά σχέδια για την οικοδόμηση 800 νέων κατοικιών Ισραηλινών εποίκων εγκρίθηκαν χθες, αν και για να υλοποιηθεί η οικοδόμησή τους θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η ενέργεια αυτή, μπορεί να περιπλέξει τις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες ξανάρχισαν τον περασμένο μήνα μετά από τρία χρόνια και διεξάγονται υπό υπό αμερικανική αιγίδα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν εξαρχής διακοπεί λόγω του εποικιστικού προγράμματος του Ισραήλ.
Το Ισραήλ επιμένει ότι θα προσαρτήσει τους μεγάλους ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, οι οποίο βρίσκονται κυρίως κοντά στην ισραηλινή μεθόριο, βάσει οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας συνάψει με τους Παλαιστίνιους. Οι περισσότερες παγκόσμιες δυνάμεις θεωρούν όλους τους ισραηλινούς οικισμούς παράνομους και οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι, αυτοί οι θύλακες μπορεί να τους στερήσουν την δημιουργία ενός βιώσιμου γειτονικού κράτους.
Η ισραηλινή οργάνωση που τάσσεται κατά των εποικιστικών δραστηριοτήτων, "Ειρήνη Τώρα", ανέβασε σε 1.096 τον αριθμό των νέων σπιτιών για τα οποία είχε χθες συζητήσεις η Πολιτική Αρχή και σημείωσε ότι αυτά προορίζονται για 11 ισραηλινούς οικισμούς – ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται βαθιά μέσα στο έδαφος της Δυτικής Όχθης.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, στις 14 Αυγούστου.
 news.gr
loading...