Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Η επιθανάτια εμπειρία είναι απλώς ένα... βραχυκύκλωμα;


Μια έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας γεννά την εμπειρία του "πήγα στον άλλο κόσμο και γύρισα"


Η επιθανάτια εμπειρία είναι απλώς ένα... βραχυκύκλωμα;
Ένα φως στην άκρη ενός τούνελ. Το πνεύμα που βγαίνει από το σώμα και μετά παρατηρεί από ψηλά τον σώμα στο οποίο "κατοικούσε" μέχρι πριν λίγο...

Οι άνθρωποι που περιγράφουν επιθανάτιες εμπειρίες πάντα περιτριγυρίζονται από μια άλω μυστηρίου αλλά και δέους... πήγαν στον άλλο κόσμο και επέστρεψαν!
Όμως, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να εξηγήσει πως η επιθανάτια εμπειρία που αναφέρουν κάποιοι ασθενείς κατά καιρούς είναι ένα... βραχυκύκλωμα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που μελέτησαν τη νευροφυσιολογική κατάσταση του εγκεφάλου ακριβώς μετά την ανακοπή της καρδιάς, αμέσως μετά το σταμάτημα της καρδιάς παρατηρείται στον εγκέφαλο μια έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας. Η έντονη αυτή ηλεκτρική δραστηριότητα εκτιμάται πως "γεννά" τη συνείδηση των επιθανάτιων εμπειριών.
Αρκετοί βεβαίως είναι και εκείνοι που διστάζουν να αποδεχθούν την εξήγηση. Εξάλλου σημαντικό μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι έχει γίνει σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους.
Οι επιστήμονες πάντως διαπίστωσαν ότι ο θνήσκων εγκέφαλος βίωνε μια απότομη ενεργοποίηση των ηλεκτρικών εγκεφαλικών κυμάτων, κάτι που, στην περίπτωση των ανθρώπων, θα μπορούσε να εξηγεί την ανάδυση στη συνείδηση των οραμάτων των επιθανάτιων εμπειριών (near-death), όπως ένα τούνελ με φως στο βάθος, η απέραντη γαλήνη, η συνάντηση με πεθαμένους, η αίσθηση ότι κανείς πετάει πάνω από το ακίνητο σώμα του κ.α.
Εξάλλου, όπως εξηγούν οι μελετητές, είναι λανθασμένη η πεποίθηση πως ο εγκέφαλος, μετά τον κλινικό θάνατο, είναι αδρανής ή υπολειτουργεί. Στην πραγματικότητα, "στη φάση του θανάτου, είναι πιο δραστήριος και από όταν είναι κανείς ζωντανός".
Στη διάρκεια των 30 δευτερολέπτων μετά το σταμάτημα της καρδιάς των πειραματόζωων, οπότε ο εγκέφαλός τους δεν τροφοδοτείτο πια με αίμα, καταγράφηκε μέσω ηλεκροεγκεφαλογραφήματος μια ξαφνική έξαρση (έως υπερδιπλασιασμός) των άκρως συγχρονισμένων υψηλής συχνότητας κυμάτων γάμμα του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη συνείδηση.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, στο κατώφλι του θανάτου, αυτό ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους, ενεργοποιώντας, σαν σε όνειρο, τις επιθανάτιες εμπειρίες, που βιώνονται ως "πιο πραγματικές και από την πραγματικότητα". Όμως, για να υπάρξει επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, θα πρέπει να γίνει μια ανάλογη έρευνα σε ανθρώπους που έζησαν κλινικό θάνατο και τελικά επιβίωσαν - κάτι ασφαλώς όχι εύκολο (αν μη τι άλλο, λόγω έλλειψης εθελοντών!).
 news.gr
loading...