Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η στιγμή της «αποκαλύψεως» ενός Ιρακινού μαχητικού



Το είχαν θάψει στο έδαφος
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκάλυψη από το Ιράκ. Μία Αμερικανική ερευνητική ομάδα ξεθάβει (κυριολεκτικώς) ένα ρωσικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-25R Foxbat B, της εποχής του «Ψυχρού πολέμου.

Τότε, το αεροσκάφος αυτό ήταν ένα από τα ταχύτερα του κόσμου. Οι Ιρακινοί τα είχαν θάψει μέσα στην άμμο το 2006 προκειμένου έτσι, όπως πίστευαν, να τα γλυτώσουν από την καταστροφή από τις βόμβες των Αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.
Μετά την λήξη των εχθροπραξιών έχουν ανακαλυφθεί αρκετά θαμμένα αεροσκάφη MiG-25 και επιθετικά Su-25, στην ευρύτερη περιοχή γύρο από την αεροπορική βάση της πάλαι ποτέ Ιρακινής Αεροπορίας στο Αl-Taqqadum, στα δυτικά της Βαγδάτης.
Αν και η καυτή άμμος και το στεγνό έδαφος έχουν «διατηρήσει» σε εξαιρετική κατάσταση τα αεροσκάφη αυτά, εκτιμάται ότι μάλλον πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία με τα χρώματα της νέας Ιρακινής Αεροπορίας, που έχει «δυτικούς» προσανατολισμούς και αντίστοιχο δυτικής προσελεύσεως – μεταχειρισμένο – προς το παρόν, υλικό και έτσι θα «ξεθαμμένα» αυτά αεροσκάφη θα καταλήξουν μάλλον προς πώληση ή ανταλλαγή με κάποιο από τα αεροπορικά Μουσεία της Δύσεως. (parapolitika)
loading...