Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Τι δουλειά έχει το Facebook σε ένα συνέδριο hackers στην έρημο του Las Vegas


DefconΓνωρίζετε ότι το Facebook είναι πίσω από κάθε Def Con, ένα συνέδριο για hackers που πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια, με 15.000 περίπου συμμετοχές; Το Def Con διεξάγεται στην έρημο του Las Vegas κάθε καλοκαίρι, για έβδομη συνεχή χρονιά. Άλλες μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου προτιμούν το συνέδριο Black Hat, στέλνοντας ένα μικρό αριθμό εργαζομένων στο Def Con. Αλλά το Facebook πάντα προτιμούσε το πρώτο, συμβάλλοντας με χορηγίες, παρουσιάσεις, και ανακοινώσεις. “Νομίζω ότι έχουμε ένα διαφορετικό είδος εμπλοκής στο συνέδρια, πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουν άλλες εταιρείες”, δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας Joe Sullivan. Όταν άρχισε να εργάζεται στο Facebook το 2009, η εταιρεία ήταν ακόμη τόσο μικρά που το συνέδριο Def Con ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της.
“Το Facebook εξακολουθεί να αισθάνεται κοντά στην κοινότητα των hackers”
Το Facebook ιδρύθηκε από έναν προγραμματιστή που δεν ακολουθούσε πάντα τους κανόνες, οπότε είναι λογικό ότι η εταιρεία να εξακολουθεί να αισθάνεται κοντά στην κοινότητα των hackers. Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, ο CEO Mark Zuckerberg έγραψε μια επιστολή με τίτλο “the hacker way.” Το Facebook είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες εταιρείες στα προγράμματα ανακάλυψης  bug στο λογισμικό του, αφού έχει ήδη πληρώσει περισσότερα από $ 1 εκατ. δολάρια για ανταμοιβές 300 hackers περίπου. Δύο από αυτούς μάλιστα τους προσέλαβε. Το Def Con, όμως είναι γεμάτο από geeks που είναι έτοιμοι να χλευάσουν το Facebook που ποδοπατά πάνω στην ιδιωτική ζωή των χρηστών του. (Η υπογραφή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του διοργανωτή του One Def Con αναφέρει, “Facebook:. Με τίποτα”)
Το συνέδριο Def Con ξεκίνησε από μια ελίτ ομάδα  hackers  στην έρημο. Με τα χρόνια, σιγά-σιγά διείσδυσαν εμπειρογνώμονες ασφαλείας, δημοσιογράφους, εταιρείες, ακόμη και ομοσπονδιακούς πράκτορες. Έγινε ένα ουδέτερο έδαφος όπου μπορούσαν να συναντηθούν προγραμματιστές, hackers, ομοσπονδιακοί, κλέφτες και αστυνόμοι δηλαδή στον ίδιο χώρο.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε ειρήνη.
Στη συνέχεια, πριν από δύο μήνες, τα στοιχεία που διέρρευσαν για τα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), είχαν σαν αποτέλεσμα το πάγωμα των σχέσεων. Ο ιδρυτής του Def Con, Jeff Moss ανέφερε δημοσίως ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στο φετινό συνέδριο. Οι διαρροές για τις δράσεις της NSA περιείχαν και την εμπλοκή του Facebook, αφού, ήταν στη λίστα των εννέα εταιρειών που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση.
Το Facebook αμύνθηκε απαιτώντας από την NSA,  την  ελευθερία να δημοσιεύσει τους ακριβείς αριθμούς των αιτημάτων που έλαβε από την μυστική υπηρεσία αιτήματα.

“Η συνεργασία του Facebook με την NSA είναι αρκετά επιζήμια για την εικόνα των hackers”

Η αναφορά του Facebook στις διαρροές με τις κατασκοπευτικές δράσεις της NSA είναι αρκετά επιζήμια για την εικόνα των hackers. Οι συνθήκες αυτές κάνουν την συμμετοχή του στο Def Con λίγο πιο δύσκολη φέτος, αλλά ο Sullivan εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι σημαντικό για το Facebook να έχει την κάλυψη των hackers. Οι παρευρισκόμενοι είναι από τους καλύτερους προγραμματιστές του κόσμου, άνθρωποι που ξέρουν από διαδικτυακές απειλές και το Facebook τους χρειάζεται. “Πρέπει να βγούμε και να κάνουμε διάλογο. Ποια είναι τα πράγματα που θα πρέπει να κάνει το Facebook; Ποιες είναι οι επικρίσεις του κοινού στο κοινωνικό δίκτυο;” ανέφερε ο Sullivan.
Η εταιρεία έκανε ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των χρηστών του αυτή την εβδομάδα κάνοντας κάτι που και οι hackers θα το επιθυμούσαν: καθιέρωσε την ασφαλή σύνδεση σε όλους τους χρήστες του από προεπιλογή. Σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει ένα πολύ ασφαλές σύστημα που ονομάζεται perfect forward secrecy, το οποίο θα κρυπτογραφεί κάθε κίνηση από το site προς τους servers του Facebook και το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη, με 2048-bit encryption.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε από το theverge
iguru.gr 
loading...