Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους ζητά το ΔΝΤ


Έκθεση του Ταμείου για την κρίση στην Ευρωζώνη επαναφέρει το θέμα της μείωσης του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας


Περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους ζητά το ΔΝΤ
Πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, προώθηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προτείνει το ΔΝΤ ως λύση για την κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει την οικονομία της Ευρωζώνης.
Η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιεύεται λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup και ενώ το Ταμείο ψηφίζει τη Δευτέρα για την αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Εκεί γίνεται και ειδική αναφορά στη χώρα μας.
Καταρχήν σημειώνεται ότι έχει επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα όπως η μείωση της αποζημίωσης, η προώθηση των διαπραγματεύσεων σε εταιρικό επίπεδο και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Υπογραμμίζει ως σημαντική και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών μεταφοράς και της ενέργειας καθώς και η νομοθεσία για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να προωθήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα:
  • Τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας με τρόπο ουδέτερο για τον προϋπολογισμό και ανάληψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση στο Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας
  • Την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των δυσκαμψιών που παραμένουν στις αγορές προϊόντων και την διευκόλυνση των επενδύσεων.
  • Την απλοποίηση της νομοθεσίας για τις εξαγωγές και οριστικοποίηση της εφαρμογής των νέων νόμων αδειών για το 2013.
Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης ειδική σύσταση γίνεται για την εξισορρόπηση των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα δανεισμού.
Επίσης τονίζει ότι ίσως χρειαστεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
loading...