Η Τουρκική Διοίκηση Διαστήματος προβλέπεται ως μία από τις μείζονες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της τουρκικής αεροπορικής ισχύος και της μετεξέλιξης της σε ολοκληρωμένη αεροδιαστημική δύναμη στον οδικό χάρτη που ολοκληρώθηκε τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ως πρώτο βήμα στην επίτευξη του στόχου, η THK άρχισε ήδη τη διαδικασία συγκρότησης μίας Διοίκησης Σμηναρχίας Διαστήματος στην οποία θα ενσωματωθούν ως οργανικές μονάδες – τμήματα, λειτουργίες όπως η στρατηγική αναγνώριση, η έγκαιρη προειδοποίηση, η ηλεκτρονική υποστήριξη, ο έλεγχος δορυφόρων και το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων.
Τελικός αντικειμενικός σκοπός του οδικού χάρτη είναι η απόκτηση δυνατότητας αναγνώρισης και τηλεπισκόπησης ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και γεωγραφικών περιορισμών, η δημιουργία κρυπτασφαλισμένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου, η έγκαιρη προειδοποίηση για επιθέσεις με βαλλιστικά βλήματα και οι λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό, επιχειρησιακό, τακτικό) επιχειρήσεων.
Όσον αφορά το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων, τις αρχές του προηγούμενου μήνα άρχισαν οι επίσημες συζητήσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής εταιρίας Roketsan για τη σχεδίαση και ανάπτυξη εγχώριου συστήματος εκτόξευσης δορυφόρων που θα εξυπηρετεί τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές ανάγκες.
Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει αμείωτη την προσπάθεια της για την απόκτηση ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος τηλεπισκόπησης. Ήδη τον περασμένο Ιανουάριο η εκτελεστική επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας, που αποτελεί το ανώτατο κυβερνητικό όργανο λήψης αποφάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM) και της TAI (Turkish Aerospace Industries) για την εγχώρια ανάπτυξη δορυφόρου τηλεπισκόπησης εξοπλισμένου με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR: Synthetic Aperture Radar) που θα φέρει την ονομασία Gokturk-3.
Με την ένταξη ενός δορυφόρου εξοπλισμένου με ραντάρ SAR, έναν σταθερό επίγειο σταθμό ελέγχου και λήψης δεδομένων και αριθμό κινητών σταθμών, το τουρκικό υπουργείο άμυνας θεωρεί ότι θα μπορεί να διαθέτει δεδομένα τηλεπισκόπησης υψηλής ανάλυσης ασχέτως καιρικών συνθηκών, ημέρα και νύκτα από όλες τις περιοχές τουρκικού ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο.
Με βάση το φιλόδοξο τουρκικό εθνικό διαστημικό πρόγραμμα μέχρι το 2020 η χώρα υπολογίζει να θέσει σε τροχιά 16 δορυφόρους. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την επόμενη πενταετία να ανατεθούν συμβόλαια συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη και γνώση για να γίνει αντιληπτό ότι η ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δορυφορικού συστήματος τηλεπισκόπησης, διοίκησης και ελέγχου, έγκαιρης προειδοποίησης και επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου δημιουργεί τις βάσεις για θεμελιώδη ανατροπή του ελληνο-τουρκικού συσχετισμού ισχύος. Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το σύστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, δηλαδή σε 10 χρόνια από σήμερα.
Μήπως θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να αρχίσει από τώρα τη μελέτη των νέων δεδομένων ώστε να σχεδιάσει την αντίδραση της; Αν το αφήσουμε για «όταν έχουμε πιστώσεις» τότε ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
loading...