Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στα σκαριά η νέα στρατηγική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα


Η Κυβέρνηση δεν θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών


Στα σκαριά η νέα στρατηγική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Στην νέα στρατηγική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να καταλήξουν το αργότερο έως την προσεχή παρασκευή η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το υπουργείο Οικονομικών.Το ζήτημα απασχόλησε χθες το απόγευμα δίωρη τηλεδιάσκεψη στην οποία παρουσιάσθηκαν οι θέσεις και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την μεσοπρόθεσμη στρατηγική του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα σχετικά με την απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών, τη στρατηγική στα Βαλκάνια , την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και ζητήματα σχετικά με τον απογαλακτισμό των τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας :

-Οι τράπεζες θα πρέπει να καθορίσουν μεσοπρόθεσμα, ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης, διευρύνοντας τη χρηματοδοτική τους βάση και μειώνοντας την εξάρτησή τους από την έκτακτη κεντρική στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και των κυβερνητικών εγγυήσεων.
-Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί ο υπερδανεισμός σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες  και έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για βελτιώσεις στον τομέα αυτό.
-Η Κυβέρνηση δεν θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, εκτός εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δώσει τη συγκατάθεσή της.
-Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επεκτείνει την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις τρέχουσες διατάξεις του ν. 4128/2013, δηλαδή μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
-Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα  απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώνουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών, ή τέλη ή φόρους, αντ 'αυτών, εκτός εάν έχουν διανεμόμενα κέρδη (εξαιρουμένων των κερδών από εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό).
-Καμία κρατική ενίσχυση δεν θα χορηγείται στις τράπεζες πριν από την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές.news.gr
loading...