Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Εγκαταλείψτε την Υεμένη τώρα»




Με αεροσκάφη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας αποχώρησε από την Υεμένη χθες Τρίτη 06/08 το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ που υπηρετούσε στη συγκεκριμένη χώρα, μετά τον κόκκινο συναγερμό του State Department που οδήγησε το κλείσιμο των Πρεσβειών και Προξενείων της σε όλη την Μέση Ανατολή, για το «εξαιρετικά επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας της Al Qaeda».



Η Υεμένη, ίσως η φτωχότερη αραβική χώρα, θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες βάσεις της Al Qaeda σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο, και ένα από τα πιο ενεργά σημεία του δικτύου που ιδρύθηκε από τον Osama bin Landen, με το έδαφός της να έχει αποτελέσει κατ' επανάληψιν θέατρο εξαιρετικά βίαιων επιθέσεων κατά δυτικών στόχων.

Στην πρωτεύουσα Σαναά, άρματα μάχης και στρατεύματα έχουν περικυκλώσει ξένες αποστολές, κυβερνητικά γραφεία και το αεροδρόμιο.

Πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως συνέλαβαν συνομιλίες μεταξύ μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης και κορυφαίων ηγετικών στελεχών της όπως του Ayman al-Zawahri, οι οποίες καθιστούν ολόκληρη τη χώρα της Υεμένης ως την υπ' αριθμόν ένα στον κόσμο σε επικινδυνότητα μιας επιθετικής ενέργειας για το άμεσο χρονικό διάστημα.



Αλλά και η Βρετανία επίσης, η οποία ήδη εδώ και δυο χρόνια φωνάζει στους πολίτες της «εγκαταλείψτε την Υεμένη τώρα», ανακοίνωσε πως προσωρινά εκκενώνει τις πρεσβείες της από το προσωπικό.



Ωστόσο, η Υεμένη επικρίνει αυτή την απόσυρση, ισχυριζόμενη πως «έτσι υπηρετούναι τα συμφέροντα των εξτρεμιστών».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη χώρα εξακολουθεί να είναι από τις λίγες στις οποίες Ουάσινγκτον αναγνωρίζει εντοπίζει με κατασκοπευτικά αεροσκάφη, μαχητές της Al Qaeda.



Χθες αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, εξαπέλυσε πέντε πυραύλους κατά αυτοκινήτου που εκινείτο στην κεντρική επαρχία Maarib, σκοτώνοντας τους τέσσερις επιβαίνοντες, ηγέτες τοπικών φυλών, για τους οποίους το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Υεμένης, Saba, δήλωσε πως επρόκειτο για μέλη της Al Qaeda, της οργάνωσης που από την επίθεση των δίδυμων πύργων, έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τους δυτικούς.



Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει και παγκόσμια οδηγία κόκκινου συναγερμού για όσους έχουν σκοπό να ταξιδέψουν στη συγκεκριμένη χώρα:

«Το Υπουργείο καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αναβάλουν κάθε ταξίδι προς την Υεμένη καθώς επίσης και όλους τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί, να την εγκαταλείψουν αμέσως, αναφέρει το Υπουργείο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ωστόσο την ίδια πρακτική ακολούθησαν και οι Κάτω Χώρες οι οποίες συμβούλεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Υεμένη.

Η Γαλλία επίσης, δήλωσε ότι εμμένει στην τελευταία της οδηγία, ζητώντας από τους πολίτες της να «είναι πολύ προσεκτικοί και να κινούνται όσο το δυνατόν λιγότερο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού απόδημων Γάλλων, Helene Conway-Mouret.

Παύλος Κιρκασίδης
http://www.zougla.gr/kosmos/article/egatafqsw 
loading...