Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Το Ρόμπερτ Φορντ επιστρατεύουν οι ΗΠΑ για την Αίγυπτο


Πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία


Το Ρόμπερτ Φορντ επιστρατεύουν οι ΗΠΑ για την Αίγυπτο
Ο πρώην απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, θεωρείται ως ο πιθανότερος επόμενος Αμερικανός πρεσβευτής στο Κάιρο, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ουάσιγκτον. Ο Φορντ θεωρείται ως ο κυριότερος υποψήφιος για τη θέση, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις αναφορές, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός διπλωμάτης, δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Φορντ που μιλά άπταιστα αραβικά, απομακρύνθηκε από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2011, καθώς δέχτηκε απειλές για την ασφάλεια του και δεν θεωρείται "νέος" στις σκληρές διπλωματικές αποστολές, καθώς εκτός της Συρίας υπηρέτησε επίσης στο Ιράκ και την Αλγερία.

Ο ενδεχόμενος διορισμός του, ως πρεσβευτής στο Κάιρο θα έρθει σε μία κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ως στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επικρίθηκε έντονα μετά τη δήλωση του ότι ο αιγυπτιακός στρατός "αποκατέστησε τη δημοκρατία", όταν ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μόρσι πριν από ένα μήνα. Περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έξαρση της πολιτικής βίας που ακολούθησε την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.
 news.gr
loading...